Με το… μέτρο ανοίγουν την Κυριακή οι Εκκλησίες!

on .

EKKLHSIA PISTOI

• Δύο από τα περιοριστικά μέτρα που απασχολούν πάρα πολύ κόσμο αίρονται τις επόμενες ημέρες, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Πρόκειται για το άνοιγμα των εκκλησιών και την «απελευθέρωση» των μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η καθημερινή εικόνα που διαμορφώνεται στις περισσότερες πόλεις, κάθε άλλο εφησυχασμό επιτρέπουν, με τον κ. Τσιόδρα μάλιστα να επισημαίνει ότι η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, όπως έγινε σε άλλες χώρες, όπως στην Κίνα, στην Κορέα αλλά και στη Γερμανία.
Η χαλάρωση που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έχει αντίκτυπο και στα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και τα οποία ανήλθαν σε 18 εκ των οποίων τα 12 αφορούν σε συρροή κρουσμάτων σε ομάδες και τα επτά εξ αυτών μάλιστα στην ίδια οικογένεια.
Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά έναν, φθάνοντας τους 152, ενώ οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία την εξέλιξη των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα αποτυπωθεί σε αριθμούς η πρώτη εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Προβληματισμός στην επαρχία
Η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων εντός Ελλάδος που θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα, προβληματίζει Κυβέρνηση και ειδικούς για το ενδεχόμενο μεταφοράς του ιού από τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά από Αθήνα - Θεσσαλονίκη προς την επαρχία, η οποία- όπως η Ήπειρος- έχει να επιδείξει ελάχιστα μέχρι σήμερα κρούσματα και τα οποία αντιμετωπίστηκαν.
Ο προβληματισμός εστιάζεται στην εγκατάσταση αποδήμων και όχι σε αυτές καθ΄ εαυτές τις μετακινήσεις για προσωπικούς λόγους. Αυτός είναι μεγαλύτερος στους κατοίκους της επαρχίας και ειδικά των χωριών προς τα οποία θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος όσων επιλέξουν να ταξιδέψουν από πόλεις προς περιφέρεια.

Το άνοιγμα των Εκκλησιών
Το μεγάλο όμως «στοίχημα» έχει να κάνει με το άνοιγμα των εκκλησιών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Κυριακή. Χθες υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας, με την οποία επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους θρησκευτικής λειτουργίας και τελετών, συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων.
Όπως το «άνοιγμα» γίνεται κάτω από περιοριστικούς όρους, τους οποίους καθόρισε με απόφασή της η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που θα ληφθούν για την τελετές εντός των Ιερών ναών ανακοίνωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.
Συγκεκριμένα:
- Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.
-Απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των πιστών θα είναι 50 άτομα. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας η αναλογία θα είναι ένας πιστός ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.
- Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια
- Τα μεγάφωνα θα είναι ανοιχτά τις ώρες της Θείας Λειτουργίας, ενώ θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
-Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο και να παραμείνουν σπίτια τους.
-Επίσης ο φυσικός εξαερισμός είναι υποχρεωτικός.
- Κατά την προσέλευση για Θεία Κοινωνία θα πρέπει να λαμβάνονται αποστάσεις μεταξύ των πιστών.
-Συστήνεται επίσης στους πιστούς να φοράνε μάσκα.
Τα ιερά μυστήρια θα τελούνται εντός των ναών, ενώ δεν επιτρέπεται τέλεσή τους σε ιδιωτικούς ναούς. Επίσης όπως έγινε γνωστό λιτανείες και μεταφορές ιερών λειψάνων δεν θα γίνονται μέχρι και τις 5 Ιουνίου, ημερομηνία για την οποία ισχύει η Κ.Υ.Α..

Οι μετακινήσεις
Από την ερχόμενη Δευτέρα εκτός των μετακινήσεων από νομό σε νομό στην ηπειρωτική Ελλάδα οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται και στην Κρήτη.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόθεση της Πολιτείας είναι να επιτραπεί η μετακίνηση προς όλα τα νησιά από τις 25 Μαΐου και μετά. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.