Προβληματισμένοι οι έμποροι και στα Γιάννενα για την επόμενη μέρα

on .

AGORA GIANNENA KINHSH 1 11 5 20

• Ζωή πήρε από χθες η αγορά των Ιωαννίνων, καθώς η πλειοψηφία των καταστημάτων ανέβασε ρολά, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο καραντίνας, λόγω της επέλασης του κορωνοϊού.
Η κίνηση στους δρόμους της πόλης ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς για τους καταναλωτές περισσότερο έντονη ήταν η ανάγκη για μια βόλτα στην αγορά, παρά για ψώνια, γεγονός βέβαια που προβληματίζει τους εμπόρους. Θα μπορέσουν οι

επιχειρήσεις να καλύψουν τα… σπασμένα μετά από σχεδόν δυο μήνες απραξίας; Αυτό θα φανεί από τζίρους που θα κάνουν το επόμενο διάστημα.

Πρεμιέρα και στα σχολεία…
Στο μεταξύ, χθες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου εγκαινίασαν την επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος με την επιστροφή τους στα θρανία, ωστόσο η προσέλευση δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, κυρίως λόγω του ότι… παραδοσιακά τέτοια εποχή οι τελειόφοιτοι κάθονται σπίτι και μελετούν ενόψει πανελληνίων, χρησιμοποιώντας το σύνολο των απουσιών τους.
Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου -καλώς εχόντων των πραγμάτων- σειρά θα πάρουν οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου και των γυμνασίων.
Όσον αφορά τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων εάν επιστρέψουν (θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών), αυτό θα συμβεί την 1η Ιουνίου.
Πάντως το φετινό σχολικό έτος, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, θα λήξει την Παρασκευή, 12 Ιουνίου.

Με νέους κανόνες…
Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται κάτω από νέους κανόνες για όλους, καθώς το στοίχημα είναι να αποτρέψουμε ένα πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Στα Γιάννενα πάντως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών φοράει μάσκες και γάντια, ενώ όσον αφορά τις αποστάσεις ασφαλείας χρειάζεται ακόμη χρόνος για να γίνει συνήθεια όλων μας. Αλλά και οι καταστηματάρχες έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και τηρούν όλα όσα προβλέπονται, από αριθμό πελατών, αποστάσεις, μέχρι νέους κανόνες στα δοκιμαστήρια! Εξάλλου οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. καραδοκούν…
Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται για τα καταστήματα επιφάνειας έως 20 τ.μ. σε τέσσερα άτομα. Για μαγαζιά από 20 έως 100 τ.μ. σε τέσσερα άτομα συν ένα άτομο ανά 10 τ.μ.. Για χώρους άνω των 100 τ.μ. σε 12 άτομα συν ένα ακόμη ανά 15 τ.μ.. Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

«Ασπίδα ρευστότητας»…
Στη νέα σύνθετη πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αγορά με την επαναλειτουργία από χθες της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων αναφέρεται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) καταθέτοντας προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα της πανδημίας, που στοχεύουν στη δημιουργία μιας «Ασπίδας Ρευστότητας» στην αγορά, η αντοχή της οποίας βασίζεται σε ένα «κράμα» τριών βασικών συστατικών στοιχείων (3 άξονες προτεινόμενων μέτρων):
α) Σοκ Ρευστότητας: ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια.
β) Διατήρηση Ρευστότητας: γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
γ) Διασφάλιση ρευστότητας: νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης».
Η παρέμβαση της ΕΣΕΕ προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου εισάγει μέτρα μόνιμου αλλά και έκτακτου χαρακτήρα σε όλο το φάσμα των σχέσεων των ΜμΕ με το κράτος και τις τράπεζες, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στοχεύουν στη διασφάλιση της ελάχιστης απαιτούμενης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και στον μετριασμό των επιπτώσεων που θα έχει η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών τους στον αριθμό των θέσεων εργασίας και στην ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις
Συνοπτικά, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι οι εξής:
Ι. Ζητήματα Υπουργείου Εργασίας
-Διεύρυνση του προβλεπόμενου χρόνου αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, έως τα τέλη του έτους.
- Επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) των επιχειρήσεων.
-Εκ νέου δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτών.
-Αύξηση των μηνιαίων δόσεων της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ με παράλληλη χρονική μετάθεση κατά ένα εξάμηνο του αριθμού των 120 δόσεων.
- Εναρμόνιση των προαπαιτούμενων έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
-Αναστολή εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ - Προστασία της α΄ κατοικίας/ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία, μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2020.
ΙΙ. Ζητήματα Υπουργείου Οικονομικών
- Άμεση θεσμοθέτηση του Ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
- Ένταξη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων/χωρίς απασχόληση, στο μέτρο της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής".
-Παράταση έως τα τέλη του 2020, της υποχρεωτικής αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων (ΦΗΜ).
- Κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στα είδη Γουνοποιίας και Αργυροχρυσοχοΐας, ιδίως στις επιχειρήσεις με τουριστικό/εξαγωγικό προσανατολισμό.
- Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά (συντελεστές 17%, 9% & 4%).
-Επίσπευση κατά 1 έτος, για τα εισοδήματα του 2019 και όχι του 2020, της εφαρμογής της ευνοϊκής φορολογικής κλίμακας των ατομικών επιχειρήσεων για κέρδη έως 10.000 ευρώ.
- Πανελλαδική καθολική απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τις πληγείσες (κλειστές και πληττόμενες) επιχειρήσεις.
- Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.
- Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.
- Επέκταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών κατά 75 ημέρες με δυνατότητα επιπλέον παράτασης. Ενίσχυση των εκδοτών των επιταγών με άτοκα δάνεια, με αποκλειστική κατεύθυνση την εξόφληση των κομιστών.
-Αναστολή λήψης εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από τη φορολογική διοίκηση για ολόκληρο το 2020.
lll. Ζητήματα Υπουργείου Ανάπτυξης
-Σχεδιασμός προγραμμάτων επιδότησης/επιχορήγησης με μεγαλύτερη αναλογική συμμετοχή πόρων προερχόμενων το ΕΣΠΑ για μεγαλύτερη επιλεξιμότητα των ΜμΕ.
- Δραστική και άμεση των προμηθειών των τραπεζών.
- Τα μέχρι στιγμής μέτρα ανακούφισης των τραπεζών κρίνονται ανεπαρκή και φειδωλά σε σχέση με την έκταση, τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις.
lV. Ζητήματα Υπουργείου Τουρισμού
-Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, καθώς το μεταφορικό ισοδύναμο είναι σαφώς υποδεέστερο και πιο γραφειοκρατικό μέτρο για τις επιχειρήσεις.
- Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω κουπονιών (voucher).