Ομάδες πελαργών… ψάχνουν για μόνιμη κατοικία στα Γιάννενα

on .

PELARGOI KOYTSELIO 11 5 20

• Δύο δακτυλιωμένοι λευκοί πελαργοί (Ciconia Ciconia) εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα Γιάννενα τις προηγούμενες μέρες από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
Πιο συγκεκριμένα το προσωπικό του Φορέα εντόπισε μία ομάδα 12 περίπου πελαργών να τρέφονται στον κάμπο της Λαψίστας και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «πιθανώς αποτελούν τις λεγόμενες «συμμορίες», δηλαδή ομάδες πελαργών οι οποίοι δεν αναπαράγονται ακόμα και «τριγυρίζουν» σε διάφορα μέρη, και πιθανώς στο μέλλον επιλέξουν την περιοχή μας για αναπαραγωγή».
Ο κωδικός στο δακτυλίδι των πελαργών αναγνωρίστηκε μετά από αρκετές προσπάθειες. Ο πρώτος πελαργός δακτυλιώθηκε στο Κουτσελιό και ο δεύτερος στην Ελεούσα Ιωαννίνων. Και οι δύο πελαργοί δακτυλιώθηκαν το 2018 στα Γιάννενα από την κ. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ε.Κ.Δ.Π., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκών πελαργών) σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Η δακτυλίωση
Η δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και επίσης συμμετείχαν εθελοντικά οι κ.κ. Ρ. Τσιακίρης, Κ. Μπέστας, Ν. Μπούκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 13 νεοσσούς πελαργούς του είδους Ciconia ciconia που δακτυλιώθηκαν το 2018, οι 2 είναι σίγουρα ζωντανοί, επέστρεψαν στην περιοχή των Ιωαννίνων και είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν τα Ιωάννινα στο μέλλον για να αναπαραχθούν.
Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.
Στην ανακοίνωσή του ο Φορέας ευχαριστεί θερμά την κα. Eva Stets τόσο για την μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων στο προσωπικό του, όσο και για τη στήριξη κατά την προσπάθεια ανάγνωσης των δακτυλιδιών.

Έντονη δραστηριότητα
Φέτος υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων από λευκούς πελαργούς. Πολλοί από αυτούς δεν είναι ακόμα ώριμοι για αναπαραγωγή και τριγυρίζουν σε διάφορα μέρη, τρέφονται στην περιοχή μας, και πιθανώς να πραγματοποιήσουν και κάποια προσπάθειες φωλιάσματος. Όπως αναφέρει ο Φορέας «οι πελαργοί αυτοί εξερευνούν την περιοχή και ελπίζουμε να την επιλέξουν την επόμενη χρονιά για να κάνουν τη φωλιά τους. Όποια προσπάθεια από εμάς να βοηθήσουμε τους πελαργούς όταν φτιάχνουν τη φωλιά τους μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και να τους διώξουμε από την περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι απλά να τους παρατηρούμε από μακριά και όποια επέμβαση χρειάζεται στη φωλιά μπορούμε να την κάνουμε το φθινόπωρο ή το χειμώνα όταν πλέον θα έχουν μεταναστεύσει».