Ουσιαστική η συμβολή της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό!

on .

MAYROGIORGOS DHMHTRHS

• Η χθεσινή ανακοίνωση για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ήπειρο, ήταν η τελευταία τουλάχιστον με τη συχνότητα που εκδίδονταν.
Η μείωση των κρουσμάτων και το γεγονός ότι τα δείγματα που εξετάζονται πλέον από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφορούν προεγχειρητικό έλεγχο που έχει καταστεί υποχρεωτικός πριν την εισαγωγή ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις, δεν προσφέρουν πλέον την περίοδο αυτή κάτι νεότερο στην ενημέρωση των πολιτών.
Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, η οποία γνωστοποιεί ότι ενημέρωση πλέον θα υπάρχει μόνο αν προκύψουν αξιόλογα περιστατικά.
Έτσι κλείνει ένας κύκλος σχεδόν δύο μηνών, κατά τον οποίο η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και στον τομέα της ενημέρωσης έλαβε άριστα και αυτό ασφαλώς πιστώνεται κατά πρώτο λόγο στον ακούραστο Προϊστάμενό της Δημήτρη Μαυρογιώργο.
Το γεγονός ότι όχι μόνο ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία- σε συνεργασία βεβαίως με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων – αλλά και την έφερε σε πέρας μέχρι και χθες, αποτελεί από μόνο του ένα συγκρίσιμο θετικό στοιχείο. Η σημασία τους, πέρα από τη ψυχρή αναφορά αριθμών, ήταν πολύ πιο ουσιαστική καθώς οι πληροφορίες που δίνονταν όχι απλά ενημέρωναν, αλλά και καθησύχαζαν τους πολίτες από διαδόσεις, φήμες κλπ, που συχνά είναι χειρότερες από τα πραγματικά συμβάντα.
Το έργο βέβαια της Πολιτικής Προστασίας και την περίοδο του κρίσης του κορωνοϊού δεν εξαντλήθηκε στην καθημερινή ενημέρωση, αλλά ήταν πολύ πιο σύνθετο: Αυτό άλλωστε επισημαίνεται και στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Δ. Μαυρογιώργου, στην οποία τονίζεται ότι «η πρωτοβουλία αυτή ήταν η ελαχιστότατη εξ όσων έχει αναλάβει στο διάστημα αυτό η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες, άλλες εκ των οποίων το πέτυχαν, άλλες όχι».
Ο Δημ. Μαυρογιώργος ευχαριστεί όλους όσοι αγγόγυστα συνέβαλλαν στη συλλογή των στοιχείων, ήτοι στελέχη της Περιφέρειας και των Νοσοκομείων.

Τα τελευταία στοιχεία
Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση, νοσηλεύεται μόνο ένας ασθενής, ο ηλικιωμένος από την Άρτα, του οποίου η υγεία παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση. Το τελευταίο τριήμερο από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξετάστηκαν 183 δείγματα, εκ των οποίων 41 ήταν από Κέρκυρα και 8 από τη Λευκάδα, όλα αρνητικά ως προς τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο μεγαλύτερος αριθμός των δειγμάτων δεν αφορούν ύποπτα κρούσματα, αλλά εξετάζονται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.

Δέκα σε όλη την Ελλάδα
Τα κρούσματα στην υπόλοιπη Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε δέκα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.726. Χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι απεβίωσε ένας ακόμη άνδρας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 152. (Ο συγκεκριμένος θάνατος δεν περιλαμβάνονταν στην γραπτή ανακοίνωση του Υπ. Υγείας που είχε εκδοθεί πολύ νωρίτερα). Παράλληλα, 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, συνολικά έχουν ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα.

Συνεχίζονται οι παραβάσεις
Αν η Ήπειρος τα πάει πολύ καλά ως προς την αποτροπή νέων κρουσμάτων, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών, καθώς καταγράφονται νέες τόσο για μη λήψη προληπτικών μέτρων, όσο και για μετακινήσεις εκτός νομών.
Συγκεκριμένα την Κυριακή βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις για μη χρήση μάσκας στην Ήπειρο, επί συνόλου 39 σε επίπεδο χώρας. Επίσης βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις για μετακίνηση εκτός νομού κατοικίας (επί συνόλου 74 σε επίπεδο χώρας).

Άνοιξε παράνομα μπαρ
Την Κυριακή στα Γιάννενα έγινε σύλληψη και ιδιοκτήτη καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ), το οποίο είχε ανοίξει σε παραβίαση της νομοθεσίας για περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. Το κατάστημα σφραγίστηκε, επιβλήθηκε πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, ενώ με τη δικογραφία που σχηματίστηκε οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.