Γιατί η ΔΕΗ… γυρίζει την πλάτη στους υλοτόμους της Ηπείρου;

on .

YLOTOMIA KORMOI KOLONES

• Στοιβαγμένοι σε μεγάλους σωρούς στις άκρες των επαρχιακών δρόμων του Νομού Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ηπείρου παραμένουν χιλιάδες στύλοι, προϊόν της τοπικής υλοτομίας, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται… απρόθυμος να τους αγοράσει για να τους χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του δικτύου του.
Αν μάλιστα υλοποιήσει τον σχεδιασμό του να προμηθεύεται στύλους από άλλες χώρες γυρίζοντας ουσιαστικά την πλάτη στην τοπική παραγωγή που είναι αξιόλογη, θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στην υλοτομία της Ηπείρου και της Μακεδονίας και στους ανθρώπους της, τους εκατοντάδες δασεργάτες που ζουν τις οικογένειές τους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ και από πλευράς της Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να επιλέγει για προμήθεια τους στύλους που κόβουν οι ντόπιοι δασεργάτες αντί να τους εισάγει από το εξωτερικό, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τον κλάδο.

Ερώτηση στη Βουλή
Την αγωνία και την απόγνωση των δασεργατών της Ηπείρου για τους αδιάθετους στύλους και την ευθεία απειλή της υλοτομίας μετέφερε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ερώτησή της η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η έντονη φημολογία που αναπτύσσεται τελευταία για τις προθέσεις του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε πενταετή συμφωνία για την προμήθεια 250.000 και πλέον στύλων από Σκανδιναβικές χώρες, προκαλεί εύλογη ανησυχία στους δασικούς συνεταιρισμούς Ηπείρου και Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για καίριο πλήγμα και χτύπημα της ντόπιας υλοτομίας που μοιραία οδηγείται σε μαρασμό. Η κ. Κεφάλα ζητά από τον Υπουργό να λάβει μέτρα για την ενίσχυση, προστασία και επέκταση των δασικών συνεταιρισμών της Ελληνικής υπαίθρου.