Η κρίση έπληξε σοβαρά και τις ΔΕΥΑ της χώρας

on .

BRYSH

• Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε στην χώρα μας δοκίμασε τις αντοχές και την ανθεκτικότητα όλων των δημοσίων και δημοτικών συστημάτων μεταξύ των οποίων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).
Οι 126 Δ.Ε.Υ.Α. ανταποκρίθηκαν στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε η πανδημία και κατάφεραν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, την υδροδότηση των πολιτών σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την προστασία του προσωπικού τους και των καταναλωτών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ένωση ΔΕΥΑ, επλήγησαν από μεγάλη μείωση της εισπραξιμότητάς τους η οποία σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό τους κόστος θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Η Ένωση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση διεκδίκησε από την Πολιτεία και ειδικότερα από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών την οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. με στόχο να διαφυλαχθεί η λειτουργία τους ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν αδιάλειπτα καθαρό και υγιεινό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στους πολίτες, να προστατεύουν το περιβάλλον και να αποτελούν μοχλό και ισχυρό συντελεστή περιφερειακής ανάπτυξης.
Με νομοθετική ρύθμιση στις 30 Μαρτίου προβλέφθηκε η οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. μέσω των οικείων Δήμων, ρύθμιση όμως που όμως οι ίδιες δεν κρίνουν ικανοποιητική. Για τον λόγο αυτό η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ζήτησε να βελτιωθεί και διευρυνθεί η ρύθμιση υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο που αυτές υπηρετούν εδώ και σαράντα χρόνια. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από την Πολιτεία να εγκύψει άμεσα στα αιτήματα των Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας τους προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος της χώρας μας.