Στα ελληνοαλβανικά σύνορα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

on .

STEFANHS YFYPOYRGOS ELLHNOALBANIKA SYNORA

Οι… ερωτοτροπίες του Έντι Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με την υπογραφή συμφωνιών για στρατιωτική συνεργασία και ιδίως για την εγκατάσταση 30.000 προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές που ζει η Ελληνική Μειονότητα και βρίσκονται μια «ανάσα» από τα ελληνικά σύνορα, δεν αφήνουν … αδιάφορη την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποίησε χθες και προχθές διήμερη επίσκεψη σε ακριτικά φυλάκια της Ηπείρου, σε τελωνειακούς σταθμούς, ενώ συμμετείχε και σε πλεύση επιτήρησης των συνόρων με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιώντας μάλιστα και περίπλου στις Διαπόντιες Νήσους. Ήταν μια επίσκεψη με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα: Αφενός στάλθηκε ένα μήνυμα στην Αλβανία ότι δεν θα επιτραπούν «παιχνίδια» με πρόσφυγες και μετανάστες – εφαρμογή σχεδίου τύπου Έβρου- στα σύνορά μας και αφετέρου εξετάστηκε ο βαθμός ετοιμότητας των ακριτικών μονάδων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στα σχέδια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνονται και η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα φυλάκια της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Αλβανία, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα διακίνησης ατόμων χωρίς νόμιμα παραστατικά προς την ελληνική ενδοχώρα, στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Αλβανία.
Ειδικότερα ο Υφυπουργός ξεκίνησε τις επισκέψεις του από το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «Μολυβδοσκεπάστου» και ακολούθησαν οι επισκέψεις στα ΕΦ «Κακαβιάς», «Μαυροματίου» και «Κάτω Αετού».
Επιπρόσθετα, βρέθηκε σε Τελωνεία, Συνοριακούς Σταθμούς, καθώς και υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) της περιοχής. Επίσης ο Υφυπουργός συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. ο σκοπός για την ξαφνική επίσκεψη ήταν ο έλεγχος των μέσων και των διαδικασιών επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Στεφανής γνωρίζει καλά την περιοχή, αφού την έχει επισκεφθεί άλλες  φορές, δύο τουλάχιστον με την ιδιότητα του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ και μία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.
Πάντως η παρουσία του τόνωσε το φρόνημα των υπηρετούντων στρατιωτών και τελωνειακών, ενώ σε πολύ θετικό κλίμα ήταν και η επικοινωνία  του με λιμενικούς.