Πλήρης «επανεκκίνηση» του Πολιτισμού έως 15 Ιουλίου

on .

KALLITEXNES POREIA 7 5 20

• Ως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση των εκδηλώσεων Τέχνης και Πολιτισμού στη χώρα μας, με εκείνες των ανοιχτών χώρων να απελευθερώνονται τελευταίες, στις 15 Ιουλίου.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η αρμόδια Υπουργός Λίνα Μενδώνη, η οποία παρουσίασε επίσης τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού που είναι ανάμεσα σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Απομένει να φανεί αν οι πρωτοβουλίες αυτές ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ανθρώπων της Τέχνης, που χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν και στα Γιάννενα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού
Σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη έχουν δεσμευθεί ήδη 100 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του τομέα του Πολιτισμού. Στα οριζόντια έχουν υπολογιστεί 65 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμα λάβει το επίδομα 800 ευρώ.
Όπως ανέφερε η Υπουργός, «έχουμε αποφασίσει δομικές αλλαγές για την ενίσχυση του κλάδου και την προστασία των εργαζόμενων. Αυτές οφείλουμε να τις κάνουμε. Ο στόχος μας ήταν και είναι διπλός από την αρχή. Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020».

Η επανεκκίνηση
Πότε λοιπόν θα γίνει η επανεκκίνηση στο χώρο του Πολιτισμού; Όπως ανακοίνωσε χθες η κ. Μενδώνη, από 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, 15 Ιουνίου τα θερινά σινεμά και τα μουσεία και 15 Ιουλίου ξεκινούν τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.
Η υπουργός τόνισε ότι θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες με βάση τις οδηγίες των ειδικών και τα δρώμενα θα είναι προσαρμοσμένα στη νέα κατάσταση. Εξάλλου, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται ότι δεν έχουν ειδικό πρόβλημα, είναι η πλέον ασφαλής περίοδος.
Όπως διευκρίνισε, η πληρότητα στους χώρους θα είναι 40%. Τα άτομα στη σκηνή θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα απόστασης. Τρία μέτρα θα πρέπει να απέχει η σκηνή από τα πρώτα καθίσματα. Κενές οι δύο πρώτες σειρές σε ένα αρχαίο θέατρο. Σε μια συναυλία με όρθιο το κοινό θα πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρο απόσταση. Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ θα παρέχονται δωρεάν προς χρήση οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι.

Τα μέτρα στήριξης
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν άμεσα είναι η αναδρομική κάλυψη εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα από 12 έως 29 Φεβρουαρίου μετά από αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ και η αναδρομική κάλυψη όσων απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3 έως 20/4 και είχα κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ ως τις 15 Μαΐου.
Ακόμα θα ισχύσει η αναδρομική κάλυψη όσων από 1η Ιουνίου 2019 και έως 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό. Για τις κατηγορίες αυτές η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο.
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το υπουργείο διπλασιάζει το ποσό επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα σε δύο εκατομμύρια ευρώ για το 2020, ενώ η θεατρική περίοδος 2020 – 21 επεκτείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ώστε τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Όπως διευκρίνισε η Υπουργός δε θα ζητηθεί επιστροφή επιχορήγησης αν δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν παραστάσεις.
Εξάλλου, η κυβέρνηση δημιουργεί για πρώτη φορά μητρώο καλλιτεχνών από τις 13 Μαΐου στο οποίο έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο.

Συγκέντρωση στα Γιάννενα
Δεκάδες άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού βρέθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων σε μία κινητοποίηση μέσω της οποίας πρόβαλλαν δημόσια μία σειρά αιτήματα προς την Κυβέρνηση με στόχο την επιβίωσή τους.
Μεταξύ άλλων, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες καλλιτέχνες και λοιποί εργαζόμενοι του κλάδου ζητούν το επίδομα των 535 ευρώ ως ενίσχυση, αλλά και την αναδρομική ενίσχυση με τα 800 ευρώ την πρώτης φάσης όλων όσοι δεν έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα.
Επίσης, ζητούν κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης, καθώς και μέτρα στήριξης όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή πληρωμής δανείων κλπ., αλλά και τις αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων και υπηρεσιών από το Κράτος και τους φορείς του.
Τα ίδια περίπου αιτήματα περιλαμβάνει και το ΚΚΕ σε Πρόταση Νόμου που κατέθεσε με μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.