Καθυστερεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Διχουνίου

on .

MONH DIXOYNIOY

• Την αγωνία του για την τύχη της ιστορικής Μονής Διχουνίου, αλλά και άλλων θρησκευτικών μνημείων του, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζίτσας, με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μονή Διχουνίου, στην οποία μόνασε ο επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος, οποίος από εκεί ξεκίνησε την αποτυχημένη και αιματοβαμμένη κατά των Τούρκων επανάσταση του 1611.
«Ο Δήμος Ζίτσας όλα αυτά τα χρόνια παρά το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού και θρησκευτικού αυτού μνημείου δεν είναι συμβαλλόμενος σε καμία προγραμματική σύμβαση και ως εκ τούτου δεν έχει καμία εμπλοκή και αρμοδιότητα», τονίζει και προσθέτει πως για τις «Διαγνωστικές – διερευνητικές εργασίες και μελέτες αποκατάστασης του Καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Διχουνίου» έχει υπογραφεί το 2018 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία διέθεσε για το έργο το ποσό των 400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν στη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη και με αφορμή την έγκριση από το ΚΑΣ της μελέτης για το Τζαμί Καλούτσιανης, διαπιστώνεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μελετών που τις έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο Δήμος Ζίτσας τονίζει ότι το ενδιαφέρον του για τη διάσωση και ανάδειξη όλων των θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται στα όριά του είναι διαχρονικό και δηλώνει πως παραμένει στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων για να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο απαιτηθεί στην κατεύθυνση αυτή.
Με την ευκαιρία, αναφέρει και μια σειρά ακόμη Ιερών Ναών και Μονών οι οποίες χρήζουν συντήρησης και ανάδειξης και προτείνει τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με την Περιφέρεια. Πρόκειται για τους Ιερούς Ναούς Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Λευκοθέας, Παμεγγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ & Γαβριήλ Γρανίτσας, τις Ιερές Μονές Πατέρων Ζίτσας, Αγγελομάχων Κουρέντων και Παναγίας Γκριμπόβου.