Γιατί δεν πρέπει ν’ ανοίξει ακόμα το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων!

on .

MOYSIKO SXOLEIO

• Πολλούς γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς στα Γιάννενα προβληματίζει η επικείμενη επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντως, όπως σ’ αυτή του Μουσικού Σχολείου, υπάρχουν πρόσθετες αντικειμενικές δυσκολίες που κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του με υπόμνημά του προς το υπουργείο Παιδείας ζητάει να μην επαναλειτουργήσει αυτό από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακατάλληλο κτίριο
Το κτίριο της οδού Κων/πόλεως, δίπλα στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου, το οποίο θεωρείται διαχρονικά ακατάλληλο για πρακτικούς λόγους, στεγάζει δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. Το Μουσικό Σχολείο και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Άρα ο συνωστισμός μαθητών σ’ αυτό είναι αυτονόητος όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Τις ελλιπείς υποδομές και τα υπόλοιπα προβλήματα, κτιριακά και μη, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τον περασμένο Φεβρουάριο η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά την επίσκεψή της στο Σχολείο.

Υπόμνημα Γονέων
Σε υπόμνημά του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου επανέρχεται στο θέμα, παρουσιάζοντας μία σειρά από επιχειρήματα που επιβάλλουν, όπως τονίζει, να μην επαναλειτουργήσει ακόμα η Γ΄ Λυκείου και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προτού γίνει αυτό.
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος κάνει λόγο για συνωστισμό στο εν λόγω κτίριο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μαθητών και διδασκόντων και για έλλειψη σχολικών αιθουσών, οι οποίες, όπως αναφέρει, είναι μικρές και άρα ακατάλληλες για τα μουσικά μαθήματα. Υπενθυμίζει ότι στο ίδιο κτίριο λειτουργεί τα απογεύματα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ σημειώνει πως στο Μουσικό Σχολείο φοιτούν παιδιά που έρχονται καθημερινά σ’ αυτό με μέσα μαζικής μεταφοράς και μισθωμένα ταξί.
Εξάλλου, ενημερώνει ότι στα Μουσικά Σχολεία υπάρχει καθημερινή σίτιση των μαθητών, η οποία ενέχει επίσης κινδύνους, ενώ γίνεται διαρκώς εναλλαγή ανά ώρα και αίθουσα των μαθημάτων γενικής παιδείας με τα μουσικά, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απολύμανση κατά την έναρξη κάθε διδακτικής ώρας.

Ελλιπής προετοιμασία
Ο Σύλλογος Γονέων δεν παραλείπει να επισημάνει ότι και στην προ κορωνοϊό εποχή η καθαριότητα των χώρων που στεγάζει το Μουσικό Σχολείο ήταν δύσκολη λόγω της εσωτερικής διαρρύθμισης του κτιρίου, ενώ προσθέτει ότι «μόλις μία εβδομάδα πριν την επαναλειτουργία της Γ΄ Λυκείου ελάχιστα μέσα προστασίας έχουν παρασχεθεί σ’ αυτό, ουδεμία πρόβλεψη έχει γίνει για τη μεταφορά των μαθητών και καμία ενημέρωση – επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καταρχήν και των μαθητών στη συνέχεια για την τήρηση ενός πρωτοκόλλου ασφάλειας και υγιεινής».