Γενικό το αίτημα για επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής!

on .

KIBOTOS PAIDIA POGONIANH

• Δεκάδες σχολεία -κυρίως Δημοτικά- που λειτουργούσαν σε χωριά, έβαλαν λουκέτο τις τελευταίες δεκαετίες σ’ όλη την Ήπειρο, σημάδι κι αυτό της φθίνουσας πληθυσμιακά πορείας που γνωρίζει η ορεινή κυρίως ύπαιθρος χώρα.
Μέσα στο ίδιο αυτό διάστημα δεν άνοιξε κανένα νέο σχολείο σε χωριό του Νομού Ιωαννίνων ή γειτονικών, αφού παιδιά δεν υπάρχουν, ενώ τα λίγα που ζουν ακόμα σε κάποιον οικισμό μεταφέρονται καθημερινά σε σχολεία κοντινών ή πιο μακρινών κωμοπόλεων.
Ωστόσο, από τη νέα σχολική χρονιά ενδέχεται να πάρει ξανά ζωή ένα Δημοτικό που έκλεισε πριν λίγα χρόνια, αυτό της ακριτικής Πωγωνιανής, καθώς υπάρχουν και πάλι οι απαραίτητές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του!

Πηγαίνουν Δελβινάκι!
Κλειστό παραμένει τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής, στο οποίο μπήκε παλιότερα «λουκέτο» με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά για τη φοίτησή τους εκεί.
Ως αποτέλεσμα, οι 9 ντόπιοι μαθητές και άλλοι 11 που προέρχονται από τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία λειτουργεί εκεί από τον Δεκέμβριο του 2013, μετακινούνται καθημερινά με λεωφορείο στο Δελβινάκι, μία απόσταση 15 χιλιομέτρων, προκειμένου να φοιτήσουν στο σχολείο της κωμόπολης! Έτσι, 20 παιδιά κάνουν σε καθημερινή βάση μία συνολική απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων προκειμένου να πάνε σχολείο.

Οι γονείς ανησυχούν…
Είναι εύλογο λοιπόν το αίτημα που διατυπώνουν οι οικογένειες των ντόπιων μαθητών για επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής, καθώς είναι αρκετοί οι μαθητές στην ακριτική κωμόπολη. Οι γονείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ταξίδι που υποχρεώνονται να κάνουν καθημερινά τα παιδιά τους προκειμένου να πάνε σχολείο, ειδικά το χειμώνα που είναι περισσότεροι οι κίνδυνοι λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ η αγωνία τους έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Γενικά, φοβούνται αυτό το καθημερινό ταξίδι. Το ίδιο ισχύει και για την «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία μάλιστα, προτίθεται, σε περίπτωση που ανοίξει ξανά το σχολείο, να μεταφέρει στη δομή της Πωγωνιανής άλλα 15 παιδιά μικρής ηλικίας που θα φοιτούν σ’ αυτό, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό τους σε περίπου 35 μαθητές!

Γενικό το αίτημα!
Το αίτημα επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής υποστηρίζει και ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πωγωνιανής Στέλιος Κουκουλάρης, ο οποίος κινείται προς κάθε κατεύθυνση για την υλοποίησή του. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με τον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζητώντας την υποστήριξή του και επισημαίνοντας τις εθνικές διαστάσεις που έχει το ζήτημα, καθώς πρόκειται για μία μεθοριακή περιοχή η φθίνουσα πορεία της οποίας γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προς την κατεύθυνση ανοίγματος του σχολείου έχει κινηθεί και η «Κιβωτός του Κόσμου». Στο πλαίσιο αυτό, η Διευθύντρια των δομών της Ηπείρου Άντυ Θεοδωρακοπούλου συναντήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με τη Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργό Παιδείας με αρμοδιότητα τα σχολεία, στην οποία παρέδωσε υπόμνημα που στοιχειοθετεί το αίτημα. Η Υφυπουργός τόνισε πως με τον συγκεκριμένο αριθμό μαθητών είναι εφικτό το άνοιγμα του Δημοτικού Πωγωνιανής από τη νέα σχολική χρονιά.

Πολλαπλά τα οφέλη
Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής πέρα από τη φιλοξενία των ντόπιων μαθητών και των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», που σήμερα διανύουν τόσα χιλιόμετρα καθημερινά για να φτάσουν στο Δελβινάκι, θα στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα, το πρώτο μετά από πολύ καιρό, για μία ευαίσθητη περιοχή δίπλα στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, που βρίσκεται σήμερα στο χείλος της πλήρους εγκατάλειψης.
Παράλληλα, εκτιμάται πως θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους κατοίκους της να παραμείνουν εκεί αλλά και σ’ όσους το σκέφτονται, να κάνουν το μεγάλο βήμα της επιστροφής στην πατρογονική γη, προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.