Πότε και πού οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα

on .

MASKA IATRIKH

• Αλαλούμ έχει επικρατήσει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη χρήση της μάσκας, εάν και πού πρέπει οι πολίτες να τη φορούν υποχρεωτικά, που απλά συστήνεται από τους ειδικούς και κατά πόσο είναι ασφαλής. Και τι δεν έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες από τα τηλεοπτικά παράθυρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στο κοινό! Την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης έχει αναλάβει η επιστημονική επιτροπή υπό τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, η οποία μάλιστα μέχρι σήμερα έχει αποδείξει στην πράξη ότι τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Οπότε για να μην υπάρχει σύγχυση καλό είναι οι πολίτες να συνεχίσουν να ενημερώνονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους...
Όσον αφορά για τη χρήση μάσκας, η Υγειονομική Επιτροπή εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Πάντως, απαντώντας στις επικρίσεις γιατί το προηγούμενο διάστημα δεν ενέκρινε τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως «τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Άρα εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του». Και πρόσθεσε ότι «τώρα ανοίγει η κοινωνία και γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της χρήσης, παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις και αντεπιχειρήματα».
Στο ερώτημα για τη χρήση υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι αναφερόμαστε «σε μη ιατρικές μάσκες. Θα φτιαχτεί βιντεάκι για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι».