Μετά τις 20 Μαΐου οι αποφάσεις για άνοιγμα των δημοτ. σχολείων

on .

ANTISHPTIKO XERIA

Για το άνοιγμα των σχολείων προετοιμάζεται εντατικά η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαΐου η αρχή θα γίνει με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 του μήνα επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ & Β’ Λυκείου, καθώς και του Γυμνασίου, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη εάν τελικά θ’ ανοίξουν φέτος τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
Σε δηλώσεις της η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ανέφερε χαρακτηριστικά: «μόνο αν η πορεία της νόσου είναι καθοδική θα εξεταστεί το άνοιγμα των δημοτικών», προσδιορίζοντας τις σχετικές αποφάσεις μετά τις 20 Μαΐου.
Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν από μεθαύριο, Τετάρτη στα σχολεία που υπηρετούν για την αναγκαία προετοιμασία λειτουργίας τους.
Με αντισηπτικά…
Σύμφωνα πάντως με την Υπουργό έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους καθηγητές, ενώ καθ’ οδόν για όλα τα σχολεία είναι και τα αντισηπτικά.
Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην προμήθεια συνολικά 25.911 τεμαχίων αντισηπτικού σε συσκευασία των 1.000 ml, τα οποία θα διανεμηθούν στις 2.869 σχολικές μονάδες Γυμνασίων-Λυκείων της επικράτειας, που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο. Η παράδοσή τους θα γίνει στους Δήμους, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να τα διανείμουν στη συνέχεια στις εκπαιδευτικές δομές.
Όσον αφορά τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων τροποποιείται το καθεστώς εργασίας των καθαριστριών, αφού θα καθαρίζουν και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κι όχι μετά το πέρας της διδασκαλίας όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Νέοι κανόνες…
Σύμφωνα με το σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων που ανακοινώθηκε:
- Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
- Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
- Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
- Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
- Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
- Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
- Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
- Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
- Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.