Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε 1.200 θα αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ

on .

NOSOKOMEIO ENTATIKH

• Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την προετοιμασία της χώρας, ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος επιδημίας ανέλυσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός προανήγγειλε την αύξηση των κλινών ΜΕΘ με στόχο αυτές να φθάσουν τις 1.200 και εξήγησε τον τρόπο που θα λειτουργεί το υπό σύσταση Παρατηρητήριο κορωνοϊού για την παρακολούθηση όλων των διεθνών εξελίξεων που αφορούν την προσπάθεια εύρεσης θεραπείας και εμβολίου.
Όπως ανέφερε, η στρατηγική είναι «να φτάσουμε για πρώτη φορά, ως χώρα, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες» και πρόσθεσε : «Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ».
Στη συνέντευξή του, ο κ. Κικίλιας μίλησε για ένα καλοκαίρι με σκληρή δουλειά, στο πλαίσιο της οποίας έχει σχεδιαστεί η συγκρότηση Επιτροπής για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της χώρας ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος.
Για την στελέχωση του ΕΣΥ, σημείωσε ότι την επόμενη μέρα της κρίσης η δέσμευση της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση όλων των επικουρικών νοσηλευτών που υπολογίζονται περίπου σε 2.000 σήμερα, καθώς και στην υλοποίηση της πρόσληψης 942 μόνιμων ιατρών, διαδικασία που βρίσκεται σε τελικό στάδιο.