Ζωτικής σημασίας η ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση…

on .

MEDIA PINAKIDES 3 5 2020

• «Η πανδημία, που ανέτρεψε τους κανόνες της ζωής μας, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ζωτική σημασία που έχει η ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση». Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου).
Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Απαράβατος όρος των δημοκρατικών κοινωνιών είναι το να αισθάνονται οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ελεύθεροι και ασφαλείς να ασκήσουν το επάγγελμά τους, να υπηρετήσουν την εποχή τους, να γίνουν οι «Ιστορικοί της στιγμής», όπως τους ήθελε ο Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους πιο ελεύθερους και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και διανοητές του ευρωπαϊκού 20ου αιώνα.
»Η ελευθερία τους όμως πρέπει να συνοδεύεται κι από τον δικό τους σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου καθώς και στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας . Προασπίζοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την κοινωνία, δικαιώνουν τον ρόλο τους ως αναχώματος στα κύματα εντυπωσιοθηρίας, δημαγωγίας, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης που μας βομβαρδίζουν».
Και κλείνοντας το μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Σε μια εποχή κρίσης και τοξικής υπερπληροφόρησης η αλήθεια μπορεί να απελευθερώνει, αλλά παράλληλα ενοχλεί κατεστημένες αντιλήψεις και κάθε λογής συμφέροντα. Ας θυμόμαστε, ωστόσο, ότι οι πρώτοι που αναζητούν την αλήθεια και αποδομούν τις ψευδείς ειδήσεις, είναι οι δημοσιογράφοι που ασκούν το επάγγελμά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς ιδεολογικές και άλλες παρωπίδες».