Η Ελληνική ύπαιθρος… ξέμεινε από Αλβανούς εργάτες γης!

on .

AGROTES 3

• Οι παρενέργειες από την επέλαση του κορωνοϊού ανά τις χώρες δεν έχουν τελειωμό. Το κλείσιμο των συνόρων από την Ελλάδα και από άλλες χώρες προκαλεί πρόσθετα προβλήματα, με το πλέον επίκαιρο να εστιάζεται στην αδυναμία άφιξης Αλβανών εργατών που κάθε χρόνο απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και ειδικά το επόμενο διάστημα στη συγκομιδή φρούτων στην Κεντρική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, χρειάζονται 7.000 εποχικοί εργάτες, οι οποίοι στο σύνολό τους προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία, καθώς δεν φαίνεται να βρίσκονται εργατικά χέρια από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αυτή την περίοδο παραμένουν στην Ελλάδα.
Κι αν η κορυφή του «παγόβουνου» είναι την περίοδο αυτή οι ανάγκες των φρουτοπαραγωγών, ανάλογες- αν και σε μικρότερο αριθμό εργατών- είναι και αυτές για την κτηνοτροφία, τα θερμοκήπια κ.α.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ενεργοποίηση του σχεδίου που καταρτίστηκε, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έλευσης των Αλβανών εργατών.
«Τα περιθώρια στενεύουν, τα δέντρα δεν περιμένουν. Αρχές Μαΐου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες στα χωράφια, αλλιώς θα χαθούν παραγωγές, συνάλλαγμα και θα πληγεί η αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους πελάτες της στο εξωτερικό», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η αλβανική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει στο άνοιγμα των συνόρων της προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα εργάτες γης».
Το πρόβλημα που υπάρχει, δεν είναι άλλο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο από την Ελληνική, όσο και την Αλβανική Κυβέρνηση, για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Στην Αλβανία συνεχίζεται να αυξάνεται ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (χθες το απόγευμα είχαν ανέλθει στα 736 και οι νεκροί στους 28), γεγονός που – σε συνδυασμό με τον συνολικό πληθυσμό- δείχνει ότι η νόσος εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο προβληματισμού, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εισαγωγής κρουσμάτων στην Ελλάδα από την έλευση 7.000 ατόμων, αν η χώρα μας χαλαρώσει τα μέτρα στα σύνορα και επιτρέψει την είσοδο Αλβανών υπηκόων.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση, για να ξεπεραστεί αυτός ο προβληματισμός, κατέθεσε σχέδιο με προτάσεις για τον έλεγχο των εποχικών εργατών γης που θα αφιχθούν στην Ελλάδα, κυρίως για τη συγκομιδή φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα, αλλά και στη λήψη υγειονομικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού.
Οι παραγωγοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, οι εργάτες να μεταφερθούν στην Ελλάδα από την Αλβανία με λεωφορεία, στα σύνορα να γίνεται έλεγχος διαβατηρίων και εξετάσεις (τεστ) για τον κορωνοϊό, ενώ στη συνέχεια να υποβάλλονται σε νέο υγειονομικό έλεγχο στα νοσοκομεία Βέροιας και Έδεσσας.
Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι εισερχόμενοι θα φιλοξενούνται σε ήδη συμφωνημένα καταλύματα. Σχετικό διάβημα έχουν κάνει και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ έχει καθοριστεί και το ημερομίσθιο που θα δίνεται στους Αλβανούς εργάτες, που θα είναι 30 ευρώ.