Επί τάπητος οι βασικοί άξονες ενίσχυσης των κτηνοτρόφων

on .

PROBATA MANTRI

• Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, παρουσίασε η Υφυπουργός Φ. Αραμπατζή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αιγοπροβατοτρόφους. Σύμφωνα με την υφυπουργό αυτοί συνοψίζονται ως εξής:
- Η στήριξη να είναι ουσιαστική, εμπροσθοβαρής αλλά, ταυτόχρονα, και με προσανατολισμό στη μελλοντική πορεία κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα.
- Η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δυνατότητες του οποίου είναι, βεβαίως, συγκεκριμένες.
- Η εναρμόνιση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, που ρητά προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού πρέπει να καλύπτουν, αποκλειστικά και μόνο, ζημιές από τις επιπτώσεις στην οικονομία του συγκεκριμένου ιού σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
- Οι ζημιές να τεκμηριώνονται από τα οικονομικά δεδομένα καθώς οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές και επικρέμεται πάντοτε η δαμόκλειος σπάθη των ανακτήσεων.
Παράλληλα έγινε αποτίμηση της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα, για την οποία κοινή ήταν η διατύπωση ότι οι έλεγχοι για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» ήταν οι πλέον αυστηροί και αποτελεσματικοί, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση θετικά λειτούργησε και η για πρώτη φορά καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης τέθηκε από την Υφυπουργό και αποτέλεσε κοινό τόπο ότι η αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων λόγω κορωνοϊού πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, που θα επιτρέψουν την αναλογικότητα και τη δίκαιη κατανομή της εισοδηματικής στήριξης. Επίσης συμφωνήθηκε ότι οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν αμέσως μετά την Πρωτομαγιά καθώς αναμένεται, όπως είπαν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, να υπάρξει εκ νέου κατανάλωση ελληνικών αμνοεριφίων.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γεώργιος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος, ενώ από την πλευρά των κτηνοτρόφων συμμετείχε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελευθέριος Γίτσας.