Λόγω… κορωνοϊού μειώθηκαν και τα τροχαία στους δρόμους

on .

TROXAIO FANARIA SPASMENA

• Μπορεί ο κορωνοϊός να έβαλε ολόκληρη τη χώρα σε… καραντίνα και να άλλαξε άρδην την καθημερινότητα όλων μας, ωστόσο υπάρχει και μια θετική παράμετρος που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς.
Ο λόγος για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους όλης της χώρας. Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο κάποιον είναι εάν αναλογιστεί ότι φέτος την πασχαλινή περίοδο (από τη Μ. Πέμπτη έως και την Τρίτη του Πάσχα) καταγράφηκαν πέντε θανατηφόρα ατυχήματα με 5 συνολικά νεκρούς, όταν σε άλλες παρόμοιες περιόδους, με μεγάλες εξόδους εκδρομέων, η Ελλάδα πλήρωνε βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο.
Βέβαια αυτό συνέβη καθώς απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις και λίγοι οδηγοί κινούνται στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα. Από την 1η μέχρι την 23η Απριλίου είχαν καταγραφεί 16 νεκροί από τροχαία, έναντι 33 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Λιγότερα τροχαία…
Ωστόσο, όπως αναφέρει το in.gr τα τελευταία χρόνια υπάρχει εντυπωσιακή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων λόγω βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου, όπου πλέον συμβαίνει μόλις το 6% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (το 55% στον υπόλοιπο οδικό δίκτυο και τα 49% σε κατοικημένες περιοχές). Επιπλέον σημαντικοί παράγοντες θεωρούνται η αναβάθμιση της ασφάλειας των οχημάτων και η πιο πυκνή επιτήρηση της Τροχαίας.
Ενδεικτικό της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων είναι ότι το 1978 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα 1.703 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 31.225, όταν εκείνη την χρονιά κυκλοφορούσαν 800.000 ΙΧ και ελάχιστος αριθμός διτρόχων. Αυτός ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε τροχαία ατυχήματα διατηρήθηκε μέχρι το 2015.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα 650 άτομα, ενώ ο αριθμός των ΙΧ που κυκλοφορούν έχει επταπλασιασθεί σε σχέση το 1978 (σήμερα κυκλοφορούν 5.600.000 ΙΧ). Ακόμη ο αριθμός των δικύκλων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά στα 1.600.000. Ποσοστό 31% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα την τελευταία διετία αφορούν επιβάτες μοτοσυκλετών και το 38% επιβάτες ΙΧ.