Κάνουμε φέτος Πάσχα στην πόλη για να είμαστε ΟΛΟΙ του χρόνου στο χωριό!

on .

AYGA PASXA TSOYGKRISMA

Τον Απρίλιο αναμένεται να κορυφωθεί η μάχη κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, που μέχρι σήμερα με τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται πως αντιστέκεται… σθεναρά! Αυτό σημαίνει ότι η μοναξιά του χειμώνα για τα περισσότερα ακριτικά χωριά του Νομού Ιωαννίνων θα συνεχιστεί και τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, που συνήθως τότε πολλά από αυτά αρχίζουν να παίρνουν ζωή με τον ερχομό των αποδήμων για τις γιορτές. 
Η Κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει σύντομα τα μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό! 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση «δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίζουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στις εκκλησίες, αλλά θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας. Φέτος μένουμε σπίτι, για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να γιορτάσουμε το Πάσχα μαζί με όλους τους αγαπημένους μας και όχι χωρίς κάποιους από αυτούς. Για να προστατεύσουμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας στο χωριό, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να προσθέσουν και άλλες αναμνήσεις μαζί με τους παππούδες, μαζί με τις γιαγιάδες τους».
Και πρόσθεσε με έμφαση: «Ας γίνει κάτι ξεκάθαρο, ας γίνει κάτι αντιληπτό. Όσο τηρούνται οι κανόνες, δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι επιλογή της Κυβέρνησης ή του Κράτους. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναγκαστικά θα συμβεί, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα πολύ δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά. Όμως είμαστε ακόμα στην αρχή. Πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο».

Και οι αυτοδιοικητικοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι και αρκετοί αυτοδιοικητικοί, όπως ο δήμαρχος Πωγωνίου, από την πρώτη στιγμή έκαναν έκκληση προς τους απόδημους συμπατριώτες τους να μην έρχονται στα χωριά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τυχόν μεταφοράς του ιού. 
Στη «γραμμή» του δημάρχου κινήθηκε και εκλεγμένος εκπρόσωπος ορεινού χωριού του Πωγωνίου με μόλις 10 μόνιμους κατοίκους, ο οποίος με πόνο ψυχής πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει σε κάθε έναν απόδημο ξεχωριστά για να τους παρακαλέσει να μην έρθουν φέτος στο αγαπημένο τους χωριό για τις γιορτές του Πάσχα, ενημερώνοντάς τους μάλιστα ότι δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις (πασχαλινά τραπέζια και μαζώξεις) που συνηθίζονται όταν στα χωριά επιστρέφουν οι απόδημοι.
Φέτος οι έκτακτες συνθήκες λόγω επέλασης του κορωνοϊού, επιβάλλουν την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως των κατοίκων απομακρυσμένων χωριών, η πρόσβαση των οποίων στο σύστημα υγείας δεν είναι καθόλου εύκολη, οπότε σε περίπτωση διασποράς του κορωνοϊού σ΄ αυτές τις περιοχές θα ήταν καταστροφική για τους λιγοστούς, συνήθως ηλικιωμένους κατοίκους!