«Απόδημοι συγχωριανοί μας μην έρχεστε για Πάσχα στο χωριό...»!

on .

ARNI SOYBLA PSHSIMO

Η μοναξιά του χειμώνα για τα περισσότερα ακριτικά χωριά του Νομού Ιωαννίνων, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, που συνήθως τότε πολλά από αυτά αρχίζουν να παίρνουν ζωή με τον ερχομό των αποδήμων για τις γιορτές. 
Φέτος όμως οι έκτακτες συνθήκες λόγω επέλασης του κορωνοϊού, επιβάλλουν την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως των κατοίκων απομακρυσμένων χωριών, η πρόσβαση των οποίων στο σύστημα υγείας δεν είναι καθόλου εύκολη, οπότε σε περίπτωση διασποράς του κορωνοϊού σ΄αυτές τις περιοχές θα ήταν καταστροφική για τους λιγοστούς, συνήθως ηλικιωμένους κατοίκους!
Αν και η Κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει σύντομα τα μέτρα και να επιτρέψει έστω και ελεγχόμενα την κυκλοφορία, ήδη αρκετοί αυτοδιοικητικοί, όπως ο δήμαρχος Πωγωνίου, από την πρώτη στιγμή έκαναν έκκληση προς τους απόδημους συμπατριώτες τους να μην έρχονται στα χωριά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τυχόν μεταφοράς του ιού. 
Στη «γραμμή» του δημάρχου κινήθηκε και εκλεγμένος εκπρόσωπος ορεινού χωριού του Πωγωνίου με μόλις 10 μόνιμους κατοίκους, ο οποίος με πόνο ψυχής πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει σε κάθε έναν απόδημο ξεχωριστά για να τους παρακαλέσει να μην έρθουν φέτος στο αγαπημένο τους χωριό για τις γιορτές του Πάσχα, ενημερώνοντάς τους μάλιστα ότι δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις (πασχαλινά τραπέζια και μαζώξεις) που συνηθίζονται όταν στα χωριά επιστρέφουν οι απόδημοι. 
Εξάλλου, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης είναι χαρακτηριστικές για το πώς θα γιορταστεί το Πάσχα στη χώρα μας.  «Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε και καλό είναι να το λέμε από τώρα», ανέφερε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει και τα πιο πολλά κρούσματα. Γι’ αυτό και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή έναν μήνα.
Ας σημειωθεί ότι στο τραπέζι υπάρχουν πολλές προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Μια από αυτές είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο!