Ο κορωνοϊός μπορεί να απορρυθμίσει το άσθμα

on .

KORONOIOS TEST 1

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό μπορεί να απορρυθμίσει το άσθμα, όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις, ιδιαίτερα εάν αυτό δεν είναι καλά ελεγχόμενο με την κατάλληλη αγωγή. 
Αυτό τονίζει στην καθιερωμένη της ανακοίνωση η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης και ο αναπλ. καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Κωστίκας.
Ως βασική αρχή, οι πάσχοντες από άσθμα πρέπει να συνεχίζουν κανονικά τη θεραπεία με όλα τα εισπνεόμενα φάρμακα που τους έχει χορηγήσει ο γιατρός, ενώ οι καθηγητές διαβεβαιώνουν ότι το ήπιο - μέτριο άσθμα που έχουν οι περισσότεροι ασθενείς στην Ελλάδα, δεν αποτελεί σοβαρή πνευμονοπάθεια όταν ελέγχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Σχετικά με το ερώτημα πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα χρόνια συμπτώματα του άσθματός του με τη λοίμωξη από Covid-19, σημειώνεται πως οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα και αλλεργικό προφίλ είναι κατά κανόνα εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα που εμφανίζουν τακτικά (σε ετήσια ή εποχιακή βάση). Εάν εμφανίζουν τα συνηθισμένα συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα και η ρινική καταρροή και συμφόρηση, ο συριγμός ("σφύριγμα") στην αναπνοή, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια και ο έντονος βήχας (ιδιαίτερα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών ή την άσκηση), πιθανότατα αυτά να οφείλονται στο άσθμα και πρέπει να ρυθμίσουν κατάλληλα την αγωγή που ήδη λαμβάνουν σε συνεργασία με τον Πνευμονολόγο τους. 
Αντίθετα, εάν εμφανίσουν πυρετό, καταβολή, μυαλγίες, αλλαγή των χαρακτηριστικών του βήχα ή/και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (εμέτους ή διάρροιες), πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους γιατί αυτά θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις λοίμωξης.
Κανονικά τα φάρμακα
Στο ερώτημα αν πρέπει κανείς να παίρνει εισπνεόμενη κορτιζόνη ή όχι για να μην του προκαλέσει ανοσοκαταστολή, η Επιτροπή απαντά πως αυτή αποτελεί τη βάση της θεραπείας του άσθματος και δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή. Το ίδιο ισχύει, όπως αναφέρει και για τα υπόλοιπα φάρμακα που δίνονται στους ασθενείς με άσθμα. Πρέπει λοιπόν οι ασθενείς να συνεχίζουν κανονικά τη θεραπεία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους, ώστε να διατηρούν τον έλεγχο του άσθματος, τονίζοντας πως αν αυτό είναι εκτός ελέγχου, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από ιογενείς λοιμώξεις, όπως και από αυτή που προκαλείται από τον κορωνοϊό Covid-19. Τα ρινικά σπρέι κορτιζόνης για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας πρέπει, επίσης, να συνεχίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Τέλος, για όσους έχουν σοβαρό άσθμα και παίρνουν βιολογικούς παράγοντες, υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχουν ενδείξεις σήμερα ότι η χρήση των διαθέσιμων βιολογικών παραγόντων για το σοβαρό άσθμα (Xolair, Nucala ή Fasenra) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Εάν τους έχουν χορηγηθεί κάποια από αυτά τα φάρμακα, πρέπει να τα συνεχίσουν κανονικά, ώστε να επιτυγχάνουν τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του άσθματος, σε συνεννόηση με τον Πνευμονολόγο ή τον Αλλεργιολόγο τους.
Επίσης, συνίσταται να κάνουν και ό,τι άλλο ισχύει για όλους τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, δηλαδή να μην καπνίζουν, να τρώνε υγιεινά, να ξεκουράζονται ικανοποιητικά και να κάνουν ήπια σωματική άσκηση.