Ηλεκτρονικές απάτες αλλά και «fake news» για τον κορωνοϊό!

on .

APATH DIADIKTYO

Πρόσφορη για διαδικτυακές απάτες και διασπορά «fake news» είναι η περίοδος που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και οι επιτήδειοι ήδη εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την αγωνία κα τον φόβο των πολιτών αποσπώντας τους χρήματα με διάφορους τρόπους!
Κάπως έτσι, όπως έγινε γνωστό χθες, το τελευταίο διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιέρχονται καταγγελίες πολιτών και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europol για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών. Η Υπηρεσία προχωρά σε συστάσεις και χρήσιμες οδηγίες με στόχο την προστασία των πολιτών.
Με διάφορες μεθόδους…
Με ποικίλες μεθόδους επιχειρούν οι δράστες να εξαπατήσουν τα θύματά τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καταρχήν, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ. υλικά, δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί.
Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ! 
Επίσης, αρκετές απάτες γίνονται με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing). Οι δράστες αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές και περιέχουν είτε συνδέσμους (links), είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.α.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.
Τέλος, υπάρχουν και οι τηλεφωνικές απάτες. Οι δράστες καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Μάλιστα, για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης. Με το τρόπο αυτό προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.
…Και fake news!
Στο μεταξύ, η Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δεχθεί και καταγγελίες σχετικά με ψευδείς ειδήσεις (fake news), που δημοσιεύονται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, οι οποίες αφορούν είτε γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας για το θέμα του κορωνοϊού, είτε προτεινόμενες θεραπείες, προϊόντα και σκευάσματα για την αντιμετώπισή του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ανά περίπτωση σχηματίζονται σχετικές δικογραφίες.
Χρήσιμες συστάσεις
Στο πλαίσιο αυτό, η Δίωξη συνιστά, μεταξύ άλλων, στους πολίτες να μην ανοίγουν ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Να αναβαθμίζουν και να ενημερώνουν το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας, να πραγματοποιούν αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές - ηλεκτρονικά καταστήματα και να μην ανταποκρίνονται σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις. Επίσης, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζουν στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά. Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, να διατηρούν επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική και να 
* * *
Όσοι υποψιάζονται απόπειρα εξαπάτησης καλούνται τέλος να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit. gov.gr, μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr), μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD, μέσω twitter στο: @CyberAlertGR ή τηλεφωνικά στο 11188.