Περισσότερους ελέγχους για τη διάγνωση του κορωνοϊού ζητά το Πανεπ. Ιωαννίνων

on .

KORONOIOS TEST

• Σε τρία ζωτικής σημασίας θέματα, όπως τα χαρακτηρίζει, αναφέρεται με χθεσινή ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπ. Ιωαννίνων. Το πρώτο αφορά τον τρόπο ελέγχου για την ανίχνευση κορωνοϊού στον πληθυσμό, το δεύτερο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα στις πολυάνθρωπες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες και το τρίτο τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών κενών, που δημιουργούνται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ.
Στο μεταξύ, με άλλες ανακοινώσεις η Πρυτανεία ενημερώνει για τη σίτιση των δικαιούχων φοιτητών, αλλά και την μετακίνηση των εστιακών.

Περισσότερους ελέγχους...
Στην χθεσινή ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να διευρυνθεί ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορωνοϊού, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει «αυτή η παρατήρηση δεν γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Γίνεται για να υπάρξει μια ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και να πεισθεί η κοινωνία για την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ληφθέντων ή ακόμη περισσότερων προφυλακτικών μέτρων...».

Οι πρόσφυγες...
Παρέμβαση κάνει το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπ. Ιωαννίνων και για την περίπτωση των προσφύγων, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «η διασπορά του κορωνοϊού στις δομές των προσφύγων θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και διλημματικές καταστάσεις...». Γι’ αυτό και καλείται η Πολιτεία «να λάβει εγκαίρως μέτρα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών, να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και ηλικία...».

Για την αναπλήρωση
Τέλος, όσον αφορά τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών κενών τονίζεται ότι το Πανεπ. Ιωαννίνων  είναι απόλυτα προετοιμασμένο να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας που έχει προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Σημειώνει όμως ότι «η διαδικασία αυτή δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση και δεν εγγυάται την κάλυψη ελλειμμάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον».

Η σίτιση φοιτητών
Όσον αφορά τη σίτιση των δικαιούχων φοιτητών που διαμένουν στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζας, η Πρυτανεία κάνει γνωστί ότι θα παρέχεται μέχρι και τις 11 Απριλίου, με τον τρόπο που ισχύει για τις έκτακτες συνθήκες. 
Ειδικά για τα Γιάννενα, θα λειτουργεί μόνο η Κεντρική Λέσχη στην Πανεπιστημιούπολη (Δουρούτη).
Για τις μετακινήσεις προς παραλαβή των γευμάτων ισχύει η ίδια διαδικασία με τις μετακινήσεις σε εν λειτουργία καταστήματα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης και τροφίμων.

Μετακίνηση από τις Εστίες
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τους φοιτητές των Εστιών που αντιδρούν στην απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί η λειτουργία τους, η Πρυτανεία ενημερώνει ότι έχουν εκδοθεί Οδηγίες σχετικά με τη μετακίνηση φοιτητών των Εστιών των Α.Ε.Ι. από το Υπουργείο Παιδείας μετά από συνεννόηση με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.).
Ειδικότερα, οι οδηγίες προβλέπουν τη δυνατότητα, στους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, να μετακινηθούν εφάπαξ δωρεάν με τα μεταφορικά μέσα των μελών της Π.Ο.Α.Υ.Σ. προς την κατοικία την οποία διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας. 
Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (www.uoi.gr), έχουν αναρτηθεί οι Οδηγίες για τη μετακίνηση των φοιτητών των Εστιών και το Παράρτημα του Υπουργείου Παιδείας.