«Καταφύγιο» για άστεγους το Υπνωτήριο του ΟΚΠΑΠΑ!

on .

YPNOTHRIO OKPAPA

Μία μεγάλη «ομπρέλα» προστασίας προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχει ανοίξει, εν μέσω επέλασης του κορωνοϊού, ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών. Στόχος του να προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες που αδυνατούν, για διάφορους λόγους, να φροντίσουν μόνοι τον εαυτό τους.
Μία τέτοια ομάδα ευπαθών συνανθρώπων μας είναι οι άστεγοι για τους οποίους ο ΟΚΠΑΠΑ λειτουργεί ειδική δομή στο κτίριο του πρώην ΚΕΚΩΠ στη Λιμνοπούλα. Πρόκειται για ένα Υπνωτήριο, το οποίο, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, λειτουργεί κανονικά και έχουν ληφθεί και όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού στους ωφελουμένους του.  

Φιλοξενία αστέγων
Στόχος του Υπνωτηρίου Αστέγων που έχει στη διαχείρισή του ο ΟΚΠΑΠΑ είναι, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η προσωρινή φιλοξενία και ανακούφιση σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, στερούνται οικονομικών και κοινωνικών πόρων για εξασφάλιση χώρου διαμονής και των βασικών μέσων επιβίωσης και ταυτόχρονα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης ή κρίσης και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τo Υπνωτήριο διαθέτει ομάδα για την παροχή βοήθειας στον δρόμο σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Οι κανόνες
Η δομή, όπως διευκρινίζεται, λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που φιλοξενούνται σ’ αυτή δεν πρέπει να κάνουν χρήση παράνομων και εξαρτησιογόνων ουσιών. Επίσης δεν πρέπει να πάσχουν από βαρύ ή άλλο νόσημα που χρήζει ειδικής ιατρικής ή νοσηλευτικής και θεραπευτικής αγωγής ή αυξημένης νοσηλευτικής φροντίδας για χρόνιες παθήσεις, να μην πάσχουν από μεταδιδόμενο νόσημα που καθιστά αδύνατη ή επισφαλή την συμβίωση με άλλα άτομα ή από ψυχική διαταραχή που να χρήζει αυξημένης ή ειδικής φροντίδας.
Όσον δε αφορά στην λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Οργανισμό, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την παραμονή των ωφελούμενων εντός της δομής και την εφαρμογή των κανόνων ατομικής προστασίας. Στα πλαίσια αυτά, έγινε χθες και η απολύμανση του χώρου του Υπνωτηρίου. 
* * *

Ο ΟΚΠΑΠΑ ενημερώνει τους πολίτες, ότι εάν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας που έχει ανάγκη τη φιλοξενία στο Υπνωτήριο Αστέγων μπορούν να επικοινωνήσουν με την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο τηλ. 26510-54265 ή με το Υπνωτήριο Αστέγων, τηλ. 26510-73277.