Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και από μολυσμένες επιφάνειες!

on .

KORONOIOS TEST 1 

Μπορεί να κολλήσουμε τον κορωνοϊό Covid-19 αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες; Φυσικά, ιδιαίτερα όταν στη συνέχεια ακουμπάμε το πρόσωπό μας, καθώς φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει και έξω από το ανθρώπινο σώμα.
Αυτό επισημαίνουν ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης και ο αν. καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Κωστίκας της Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στην καθιερωμένη πια ενημέρωση για τον ιό που τόσες αλλαγές έχει επιφέρει στη ζωή μας. 
Όπως αναφέρουν οι δύο επιστήμονες, όσο επεκτείνεται η διάδοση του νέου κορωνοϊού τόσο μεγαλώνει και ο φόβος μας να αγγίζουμε επιφάνειες. Είναι οικείες οι σκηνές ανθρώπων που ανοίγουν τις πόρτες με τον αγκώνα ή εργαζόμενων που συνεχώς καθαρίζουν την επιφάνεια των γραφείων τους. 
Επιπρόσθετα, εργαζόμενοι με ειδικές στολές ψεκάζουν με απολυμαντικά ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπως γραφεία, καταστήματα, νοσοκομεία. Καλό θα ήταν λοιπόν να καθαρίζονται και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τουλάχιστον μία φορά στο τέλος της ημέρας.
Όπως και άλλοι ιοί του αναπνευστικού, ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί διαμέσου μικροσκοπικών σταγονιδίων που προέρχονται από τη μύτη και το στόμα ανθρώπων που μολύνθηκαν. Με έναν και μόνο βήχα απελευθερώνονται περίπου 3.000 σταγονίδια. Αυτά «προσγειώνονται» σε άλλους ανθρώπους, στα ρούχα και σε επιφάνειες. Μικρότερα, όμως, μπορεί να παραμένουν στον αέρα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός αποβάλλεται από τους ασθενείς με τα κόπρανα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό συνιστούν να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας μετά την τουαλέτα.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Μηλιώνη και Κωστίκα διακεκριμένοι ιολόγοι έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώνει στα σταγονίδια για περίπου τρεις ώρες μετά την έξοδό τους με το βήχα. Μικροσταγονίδια (1-5 μm, λεπτότερα από τρίχα) μπορεί να αιωρούνται για αρκετές ώρες στον αέρα. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε ορισμένες επιφάνειες, όπως στο χαρτόνι έως και 24 ώρες και μέχρι και 2-3 ημέρες σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες. 
Συνιστούν λοιπόν να καθαρίζουμε τακτικά το κινητό μας και όλες τις σκληρές επιφάνειες εργασίας, τονίζοντας πως έχει βρεθεί ότι οι κορωνοϊοί αδρανοποιούνται στο λεπτό όταν οι επιφάνειες απολυμαίνονται με οινόπνευμα περιεκτικότητας 60-70% ή με υπεροξείδιο του υδρογόνου 0.5%. 
Τα ρούχα και άλλες επιφάνειες είναι δυσκολότερο να απολυμανθούν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο επιβιώνει ο νέος ιός. Πλύσιμο των ρούχων σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 60ο C φαίνεται λογικό ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικό για την απολύμανση. Συνεπώς, η ικανότητα του νέου κορωνοϊού να παραμένει για αρκετό χρόνο στις επιφάνειες υπογραμμίζει την επιμελή υγιεινή των χεριών και το καθάρισμα των επιφανειών.