Οι Γιαννιώτες έσπευσαν να προσφέρουν αίμα!

on .

AIMODOSIA PERIFEREIA 24 3 20

• Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα της προσφοράς αίματος αποδεικνύουν πως είναι οι Γιαννιώτες, αν κρίνει κανείς από την αθρόα προσέλευση κόσμου στην εθελοντική αιμοδοσία που είναι σε εξέλιξη, από την προηγούμενη Παρασκευή, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Η αιμοδοσία θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο, Πέμπτη και η ημερομηνία επανάληψής της θα αποφασιστεί μετά την επανεκτίμηση των αναγκών για αίμα στα Νοσοκομεία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.
Την ικανοποίησή της εκφράζει η Περιφέρεια Ηπείρου για το γεγονός ότι κατάφερε να υλοποιήσει άμεσα τον επείγοντα σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, επιτυγχάνοντας από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας το στόχο που είχε τεθεί.

«Αίσθημα ευθύνης…»
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «η επιτυχία αυτή αναδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης των συμπατριωτών μας προς όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας». 
Η Περιφέρεια επαναλαμβάνει την έκκληση προς όλους όσοι είναι σε θέση να δώσουν αίμα, να το πράξουν στο επόμενο στάδιο της εθελοντικής αιμοδοσίας, το οποίο θα επαναληφθεί στο χώρο που δημιουργήθηκε μπροστά από το Διοικητήριό της, ώστε να μην υπάρχει κανένας ενδοιασμός ή δυσκολία μετακίνησης προς τα νοσοκομεία. 
Παράλληλα, ευχαριστεί για την άψογη συνεργασία και τη διοργάνωση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τους προϊσταμένους των Μονάδων Αιμοδοσίας, καθώς και το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ  και τους άλλους Φορείς που κινητοποίησαν μέλη τους. 
Το ωράριο
Υπενθυμίζεται ότι οι αιμοληψίες στο ειδικό κοντέινερ που έχει στηθεί μπροστά από την περιφέρεια γίνονται από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.. Οι εθελοντές αιμοδότες για την προσέλευση τους θα πρέπει να δηλώνουν ως λόγο μετακίνησης «αιμοδοσία» για την οποία έχουν ενημερωθεί οι Αστυνομικές Υπηρεσίες.  
Στον ίδιο χώρο θα γίνει αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή, ώρες 9 π.μ. έως 3 μ.μ. και η προγραμματισμένη αιμοδοσία από το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ιωαννίνων, την ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και τον Σύλλογο Εφοριακών Ιωαννίνων. 

Χρήσιμες απαντήσεις
Στο μεταξύ, σε ερωτήματα που τίθενται καθημερινά απ’ τους πολίτες και τα οποία έχουν να κάνουν και με την αιμοδοσία εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, απαντούν με χθεσινή τους ανακοίνωση ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης και ο αναπλ. καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Κωστίκας. 
Στο ερώτημα αν επιτρέπεται η αιμοδοσία τώρα εν μέσω πανδημίας, οι καθηγητές απαντούν ότι οι ανάγκες σε αίμα παραμένουν το ίδιο αυξημένες όπως και πριν την πανδημία. 
Σημειώνουν δε πως για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των ίδιων των αιμοδοτών δεν πρέπει να προσέρχονται εάν έχουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα ενδεικτικά για λοίμωξη από κορωνοϊό (όπως βήχας ή  δύσπνοια), αν είχαν στενή επαφή με άτομο που επιβεβαιώθηκε ή είναι ύποπτο ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 14 ημέρες, αν έχουν επιστρέψει από ταξίδι σε χώρα με πολλά κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες ή εφόσον έχουν διαγνωσθεί ότι νόσησαν από κορωνοϊό και δεν έχουν παρέλθει 28 ημέρες από τη εξάλειψη των συμπτωμάτων.
Επίσης, διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η μετάγγιση αίματος μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό ή οποιονδήποτε άλλον κορωνοϊό. Αυτή η οικογένεια ιών δεν σχετίζεται με τις μεταγγίσεις. 
Οι ιοί έχουν ανάγκη να συνδεθούν σε "ειδικές θέσεις" πάνω στα κύτταρα του ατόμου που προσβάλλουν για να εισέλθουν στο εσωτερικό τους. 
Τέτοιες θέσεις για τον COVID-19 εντοπίζονται στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και, λιγότερο, του γαστρεντερικού συστήματος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει τα κύτταρα του αίματος ή ότι χρησιμοποιεί το πλάσμα για τη "μετακίνησή" του σε άλλα όργανα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ