Στην… κόψη του ξυραφιού και οι Γιαννιώτες περιπτερούχοι!

on .

PERIPTERO GIANNENA

• Πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι αντικρίζουν ήδη το σκληρό πρόσωπο της κρίσης την οποία προκαλεί η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Για αρκετούς από  αυτούς έχει υπάρξει μέριμνα από πλευράς της Κυβέρνησης με την συμπερίληψή τους σε λίστα δικαιούχων στήριξης. 
Υπάρχουν όμως αρκετοί άλλοι που έχουν εξαιρεθεί από τον πρώτο κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο οποίος καλύπτει περίπου 440.000 επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους κι αυτός των περιπτερούχων που επίσης έχει βρεθεί στην… κόψη του ξυραφιού και δίνει στις μέρες μας αγώνα για την επιβίωσή του.

Ο Πρόεδρος περιπτερούχων
Χαρακτηριστικά της κρίσιμης κατάστασης είναι όσα ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Ν. Ιωαννίνων Παναγιώτης Ζήνδρος. «Παρά την ανησυχία για τον κορωνοϊό, παραμένουμε ανοιχτοί εξυπηρετώντας τους πολίτες, με εξαίρεση ορισμένους περιπτερούχους που έκλεισαν μόνοι τους επειδή ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε πτώση τζίρου που κυμαίνεται από 80 έως 85%, ενώ από χθες με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα»! 
Όπως ανέφερε, οι πολίτες πλέον πηγαίνουν στο περίπτερο, αγοράζουν μία ποσότητα τσιγάρων και δεν το επισκέπτονται ξανά για τουλάχιστον τέσσερις – πέντε ημέρες!
Ο κ. Ζήνδρος σημείωσε πως κακώς τα περίπτερα δεν εντάχθηκαν ακόμα στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, παρόλο που επίσης έχουν ένα σωρό έξοδα, όπως ενοίκια, ηλεκτρικό, ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ορισμένοι πληρώνουν και υπαλλήλους. «Θεωρώ πως όλες οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές σήμερα δεινοπαθούν εφόσον δεν υπάρχει εμπορική κίνηση και για το λόγο αυτό πρέπει να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση. Ακόμα και το βοήθημα των 800 ευρώ είναι σημαντικό», τόνισε με έμφαση.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Γιαννιωτών περιπτερούχων, εκείνοι είναι που συλλέγουν φόρους για το Κράτος, κυρίως μέσω της πώλησης καπνικών προϊόντων, απ’ την οποία οι ίδιοι λαμβάνουν ως προμήθεια ένα πολύ μικρό ποσό.
Πιέσεις για την ένταξη και του συγκεκριμένου κλάδου στους ΚΑΔ ασκεί ήδη προς τα αρμόδια υπουργεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Περιπτερούχων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ