Ανησυχία από τους έκτακτους «επισκέπτες» των χωριών μας!

on .

SYRRAKO

• Αρκετοί συμπατριώτες μας επέστρεψαν αυτές τις ημέρες στα ορεινά χωριά τους, αφενός γιατί σταμάτησαν να εργάζονται και αφετέρου με τη σκέψη ότι έτσι θα προφυλαχθούν καλύτερα από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, η πρακτική αυτή, όπως και η φυγή, κυρίως κατοίκων της Αθήνας, προς τα νησιά του Αιγαίου, ενέχει κινδύνους, αφού μπορεί να προκληθεί διασπορά του ιού σε κοινωνίες που παραμένουν προς το παρόν «αλώβητες», με ό,τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τους λιγοστούς κατοίκους τους, ηλικιωμένους και ευπαθείς πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία. 
Αυτός είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει το ταξίδι προς τα νησιά του Αιγαίου σε πολίτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, όμως περιορισμός επίσημος δεν έχει τεθεί για εκείνους που κατευθύνονται προς τα χωριά κι αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στους μικρούς ορεινούς Δήμους όπως αυτοί της Ηπείρου που φοβούνται πιθανότητα διάδοσης του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ο Δήμος Πωγωνίου σε χθεσινή ανακοίνωσή του, με την οποία απευθύνει έκκληση στους ετεροδημότες του να μην επισκεφθούν τα χωριά της περιοχής για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα λόγω κορωνοϊού.

Ο Δήμος Πωγωνίου
Όπως τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Πωγωνίου, «οι ετεροδημότες αποτελούν ένα «ζωντανό» και πολύ δυνατό στοιχείο για το Δήμο και τους ευχαριστούμε για την αγάπη που δείχνουν για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύει τόσο η χώρα όσο και όλος ο πλανήτης, παρακαλούμε να επιδείξουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε πρωτίστως τους ηλικιωμένους που ζουν στα χωριά. Το «όλοι μαζί» πλέον γίνεται «όλοι μαζί από μακριά» για να έρθουν ξανά καλύτερες μέρες και να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Ο Δήμος συνιστά σε όσους τυχόν ανησυχούν για τους ηλικιωμένους συγγενείς τους να επικοινωνήσουν με την προσωρινή Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και κλείνοντας σημειώνει με έμφαση: «Είμαστε εδώ για να τους εξυπηρετήσουμε σε κάθε τους ανάγκη. Μείνετε σπίτι και μην έρχεστε στα χωριά. Η διασπορά του κορωνοϊού θα καταστρέψει ό,τι προσπαθούμε να προφυλάξουμε»!