Μέτρα στήριξης και για εργαζομένους στα ΜΜΕ

on .

EFHMERIDES

• Πολλούς κλάδους και κατηγορίες πολιτών έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στα μέτρα που έχει στα σκαριά για την ανακούφισή τους από τη σφοδρή οικονομική κρίση που προξενεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Από τον σχετικό κατάλογο, ωστόσο, απουσιάζουν παντελώς οι εργαζόμενοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της περιφέρειας που επίσης δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση που έχει προκαλέσει η νόσος, όμως εξακολουθούν να παραμένουν σταθεροί στο «μετερίζι», δίνοντας τη μάχη της ενημέρωσης, που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση στις μέρες μας. 
Τη διόρθωση της αδικίας ζητούν οι τέσσερις Ενώσεις Συντακτών της ελληνικής περιφέρειας με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα.
Η επιστολή
«Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη τα ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι τους, να τύχουν των προβλέψεων προστασίας, διευκολύνσεων και ενισχύσεων όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού», τονίζουν στην κοινή επιστολή τους οι περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών (την υπογράφουν οι Πρόεδροι της ΕΣΗΕΜΘ Νικόλαος Καρράς, ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Δημήτρης Χορταργιάς και ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας).
Όπως σημειώνουν με έμφαση, «είναι γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πλήττονται ή θα πληγούν άμεσα, εάν δεν υπάρξουν οι κρατικές μέριμνες για την ανακοπή φαινομένων, όπως η μη καταβολή μισθών ή ακόμη και απολύσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις πρώτες γραμμές αυτής της μεγάλης μάχης που δίνει η κοινωνία μας, να μην εγκαταλειφθούν στην μοίρα τους».
Οι τέσσερις Ενώσεις καλούν λοιπόν την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους και τα ΜΜΕ στα οποία εργάζονται, στα προγράμματα προστασίας των θέσεων εργασίας, παροχών, διευκολύνσεων και έμμεσων ή άμεσων ενισχύσεων που προβλέπονται για όλους του κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση.    
Όπως επισημαίνουν, «οι δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό κ. Στυλιανού Πέτσα, σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι (Star Κεντρικής Ελλάδας στις  19-3-2019), μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το σοβαρό ρόλο που παίζει η σοβαρή ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας στην πρωτοφανή κρίση που έχει ξεσπάσει, πίσω από το θεάρεστο έργο που επιτελούν γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό». 
Καταλήγοντας οι τέσσερις Ενώσεις εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα στήριξης του περιφερειακού Τύπου που βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίησή τους, θα ξεκινήσουν κανονικά, καθώς, όπως τονίζουν, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα δώσουν σημαντική ανάσα στον περιφερειακό Τύπο, που δοκιμάζεται εδώ και χρόνια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ