S.O.S. για διάδοση του κορωνοϊού από την έξοδο προς τα χωριά!

on .

DIODIA

• Άλλα 31  επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού Covid-19 προστέθηκαν στην Ελληνική λίστα το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον  συνολικό αριθμό που νοσούν στους 495. 
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Σωτήρης Τσιόδρας που αναφέρθηκε και σε τρεις ακόμη ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους, δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε εννέα! 
Ανοδικά κινούνται και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απροσδιόριστης πηγής μόλυνσης που έφτασαν τα 84 από τα 72.  Ο κ. Τσιόδρας  τόνισε και πάλι ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορωνοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 
Η μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα προέρχεται από τη συμπεριφορά των κατοίκων των μεγάλων κυρίως πόλεων το Σαββατοκύριακο, καθώς παρουσιάζεται το φαινόμενο μαζικής εξόδου προς τα χωριά και τα νησιά. 
Απαράδεκτη η έξοδος!
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη  χθεσινή εικόνα  εξόδου στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορονοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού. 
«Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», ανέφερε.
Ο κ. Τσιόδρας  επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα  είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».
Χθες νέα παρέμβαση μέσω twitter έκανε  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  καλώντας  τους πολίτες να επιδείξουν ατομική υπευθυνότητα, ζητώντας τους παράλληλα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Καθολική απαγόρευση;
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού. Επανέλαβε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, όπως και οι αποδράσεις στην ύπαιθρο. «Ξέρουμε ποιοι και πότε περνούν τα διόδια» είπε  κάνοντας μια ευθεία αναφορά στην αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στις εθνικές οδούς. 
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι όπως σημείωσε δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Από εμάς εξαρτάται αν θα ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας τόνισε. 
Την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου η απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας έκανε χθες και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εφόσον διαπιστωθεί ότι θα υπάρξει κυκλοφορία κόσμου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 
Χωρίς λαϊκή σήμερα
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε επίσης και νέα περιοριστικά μέτρα, που- μεταξύ άλλων- αφορούν λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και την αναστολή των επισκέψεων στις φυλακές.
Οι λαϊκές σήμερα θα μείνουν κλειστές, οπότε δεν θα λειτουργήσει και η λαϊκή της Αγίας Μαρίνας. Από τη Δευτέρα θα μειωθούν στο 50% οι παραγωγοί και μεταξύ των πάγκων θα υπάρχει απόσταση πέντε μέτρων.
Από τη Δευτέρα θα μειωθεί και ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα σε αυτά, ήτοι από ένας πελάτης ανά δέκα τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σήμερα, σε δεκαπέντε  ανά τ.μ..
Κλειστά μέχρι το Πάσχα τα σχολεία 
Εν τω μεταξύ με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα παρατείνεται η απαγόρευση λειτουργίας  των σχολείων όλων των βαθμίδων, καθώς και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως  και τις 10 Απριλίου, λόγω κορωνοϊού. Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της εθνικής επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού, covid-19. Σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων φθάνει μέχρι και την ημερομηνία που υπό κανονικές συνθήκες τα σχολεία θα έκλειναν για τις διακοπές του Πάσχα.