Απολυμάνσεις στα σχολεία και οδηγίες στο εργοτάξιο

on .

APOLYMANSH SXOLEIO 18 3 20 

• Συνεχίζονται από τον Δήμο Ιωαννιτών οι απολυμάνσεις στα σχολικά συγκροτήματα της πόλης ως μέτρο «θωράκισής» τους απέναντι στον κορωνοϊό. Εξάλλου, στελέχη του Δήμου συναντήθηκαν το τελευταίο διήμερο με τους υπαλλήλους του εργοταξίου που είναι επιφορτισμένοι με την αποκομιδή των απορριμμάτων, με τους οποίους συζήτησαν τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν.
Πάντως, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων δεν… πείθεται από αυτές τις πρωτοβουλίες κάνοντας λόγο για αδυναμία από πλευράς του Δήμου να διασφαλίσει την υγεία των υπαλλήλων του και για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. 

Απολυμάνσεις σε σχολεία
Προληπτικές απολυμάνσεις στις σχολικές μονάδες του που αυτό το διάστημα είναι κλειστές κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, με στόχο τη «θωράκισή» τους απέναντι στον κορονοϊό.
Χθες το πρωί συνεργεία βρέθηκαν στο Καπλάνειο και στο συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου, όπου απολύμαναν αίθουσες, διαδρόμους, γραφεία και χώρους συναθροίσεων των μαθητών. Είχε προηγηθεί εκτενής καθαρισμός όλων των χώρων από τις σχολικές καθαρίστριες.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Βασίλης Τσαμπαλάς επισήμανε ότι οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται προληπτικά, και εάν χρειαστεί θα επαναληφθούν, ώστε όταν οι μαθητές επιστρέψουν να είναι απόλυτα ασφαλείς. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα - Ζαράχη σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή δόθηκαν σαφείς οδηγίες στους Διευθυντές των σχολείων για όλα τα μέτρα καθαριότητας που πρέπει να πάρουν όπως και για τον προγραμματισμό απολυμάνσεων. 

Μέτρα στο εργοτάξιο 
Συνάντηση με τους εργαζόμενους του εργοταξίου είχε χθες νωρίς το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος ενώ ανάλογη με τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας είχε γίνει προχθές από τον Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν η συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τον κορωνοιό. Πρόκειται άλλωστε για νευραλγικές υπηρεσίες που αφορούν στην υγεία όλων, την εικόνα της πόλης και την βελτίωση της καθημερινότητας.
Οι κ.κ. Πήχας και Ζωγράφος συζήτησαν τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν ενώ τονίστηκε ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα υλικά προστασίας, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά και συζητήθηκε η κατανομή τους ανά εργαζόμενο, απορριμματοφόρο και πλήρωμα οχήματος. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν επίσης για τους τρόπους απολύμανσης του εργοταξίου όπως και για την απολύμανση που πρέπει να γίνεται στις καμπίνες των απορριμματοφόρων. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στο Ελευθεροχώρι.

Οι Εργαζόμενοι ΟΤΑ
Σφοδρή επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε χθες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, την κατηγορεί ότι αξιοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού για να καταστρατηγήσει το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της, ενώ αδυνατεί να διασφαλίσει την υγεία τους. 
Όπως αναφέρει, η διοίκηση του Δήμου «ξέχασε όλες τις υποχρεώσεις που είχε ήδη πριν από την εξάπλωση του ιού, για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού ώστε να εργάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με επαρκές προσωπικό καθαριότητας που να φέρει Μέσα Ατομικής Προστασίας και να καθαρίζει/απολυμαίνει με καλής ποιότητας και επαρκή είδη καθαριότητας. Ξέχασε και τις οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης από τη διασπορά του κορωνοϊού και έπρεπε το Σωματείο μας να κάνει τηλεφωνική παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε τελικά εχθές (σ.σ. προχθές) να μοιραστούν γάντια, μάσκες και ικανοποιητική ποσότητα αντισηπτικού για όλη την εβδομάδα».
Ο Σύλλογος ζητάει να δοθεί υποχρεωτική ειδική άδεια στους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να βγει πρόγραμμα εργασίας για να μην συνωστίζονται οι υπάλληλοι σε μικρούς και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους.