Με ασφαλές προσωπικό λειτουργεί η Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΙ

on .

DOYROYTH

• Με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ είχε προκληθεί αναστάτωση στον κόσμο, αλλά και στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, χθες δόθηκαν εξηγήσεις για το κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε ειδικευόμενη γιατρό. Αν και θα έπρεπε λογικά η ανακοίνωση να εκδοθεί είτε από την 6η ΥΠΕ, είτε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αυτή εκδόθηκε από τη Χειρουργική Κλινική, άγνωστο για ποιο λόγο και ειδικά μάλιστα όταν είχε προηγηθεί και σχετική συνοπτική ανακοίνωση της Περιφέρειας. 
Αυτή ως υπογράφοντες αναφέρει αόριστα «Σύσσωμο το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι.» και είναι καθησυχαστική: Η ειδικευόμενη ιατρός -σημειώνει- βρίσκεται σε καραντίνα και είναι σε καλή κατάσταση. Η γιατρός παρουσίασε συμπτώματα στις 11 Μαρτίου και στις 13 Μαρτίου διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Από την ιχνηλάτηση που έγινε δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται «ορφανό». 
Όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση, αμέσως ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα έγιναν απολυμάνσεις και συνεχίστηκε η λειτουργία της κλινικής με προσωπικό που δεν είχε ιστορικό «επαφής υψηλού κινδύνου με την πάσχουσα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα.   
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με έκθεση υψηλής επικινδυνότητας με την πάσχουσα ιατρό τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό και υποβάλλεται σε  προληπτικό έλεγχο για τυχόν λοίμωξη από τον ιό COVID -19 και θα επανέλθει στην εργασία μόνο επί αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων. 
«Θεωρούμε, πως με τα ανωτέρω μέτρα, που ελήφθησαν από την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η προστασία των ασθενών μας. Το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής, με πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της εξελισσόμενης πανδημίας και απόλυτη προσήλωση στο έργο του, κατέβαλε, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρτια αντιμετώπιση των περιστατικών που καλείται να διαχειρισθεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο». 
Καταλήγοντας η Κλινική υπογραμμίζει πως το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό ανθρώπινο δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι., σε στενή συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν με στόχο την δημιουργία ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των ασθενών και την συνέχιση παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. 

Η Ογκολογική Κλινική 
«Αυτόνομα» κινήθηκε και η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία εξέδωσε σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της στα εξωτερικά ιατρεία, στην Ημερήσια Μονάδα, στην Κλινική και στη μετακαλούμενη κάλυψη ογκολογικών επειγόντων. 
Θέτει όμως τους εξής κανόνες για την εξυπηρέτηση των ασθενών: 
Α) Η Γραμματεία της Ογκολογικής θα εφαρμόσει τηλεφωνική συνέντευξη των ασθενών την παραμονή του ραντεβού τους, ώστε να αποφευχθεί επίσκεψη από ασθενείς με γριππώδη συνδρομή. 
Β)  Οι  ασθενείς των οποίων το επίθετο αρχίζει από Α ως και Μ να προσέρχονται  από 08.00 ως 10.30, ενώ οι ασθενείς με επίθετο από Ν-Ω μετά τις 10.30.
Γ) Προκειμένου να μειωθεί ο ο συγχρωτισμός και η διάρκεια αναμονής, συνεπώς και ο κίνδυνος λοίμωξης, ο καθημερινός αριθμός θεραπειών θα μειωθεί κατά 20%, κατά τρόπο ασφαλή για τους ασθενείς.
Δ) Για σταθερούς ασθενείς θα γίνει χρήση τηλεφωνικών επισκέψεων για per os  θεραπείες με την χρήση email και τηλεφωνικής γραμμής, χωρίς την φυσική προσέλευση του ασθενούς.
Η Κλινική επίσης συστήνει στους ασθενείς να συνοδεύονται με έναν μόνο συνοδό, να μην μετακινούνται μεταξύ θαλάμων, να εφαρμόζουν ατομική υγιεινή και να μην προσέρχονται στα επείγοντα χωρίς σοβαρό λόγο. 
Τέλος καλούνται να ενημερώνουν τη διαλογή επειγόντων για ύπαρξη πυρετού, βήχα, δύσπνοιας.