ΣΗΠΕ: Άμεση ενίσχυση και των περιφερειακών εφημερίδων

on .

EFHMERIDA SKITSO

• «Ο Τύπος, ειδικότερα ο ημερήσιος περιφερειακός, πρέπει να παραμείνει «εν κινήσει» αυτές τις δύσκολες ώρες, που ο πληθυσμός δοκιμάζεται από την απειλή εξάπλωσης της κορωνοΐωσης και τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της».
Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίζει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα προσθέτοντας ακόμη ότι «δεδομένου μάλιστα ότι η κυκλοφορία του σε μεγάλο βαθμό είναι συνδρομητική, η διατήρηση του δικτύου διανομής κρίνεται πρόσφορη και για τη διάδοση των αναγκαίων μηνυμάτων των Αρχών προς τους πολίτες με τον έγκυρο τρόπο που ενυπάρχει στον έντυπο λόγο και τον χαρακτηρίζει. Αναλόγως, οι ιστοσελίδες του περιφερειακού Τύπου, όπου επίσης απευθύνεται η μεγάλη πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού σε ολόκληρη την Επικράτεια, ικανοποιούν τις ανάγκες επικοινωνίας, ιδιαιτέρως τώρα, που οι συνθήκες δυσκολεύουν λόγω των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών».
Για να συμβεί όμως αυτό και να καταφέρει να επιβιώσει ο περιφερειακός Τύπος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης. 
 Ειδικότερα γι’ αυτήν την περίοδο κι επειδή ο περιορισμός της κίνησης αναπόδραστα προκαλεί περιορισμό της οικονομίας, ο ΣΗΠΕ ζητά:
Την ένταξη των επιχειρήσεων  Τύπου για το προσωπικό τους στις ευεργετικές διατάξεις που αφορούν:
- στην αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κυβερνητική εντολή (όλο ή μέρος του προσωπικού να απέχει από τα εργασιακά του καθήκοντα, λόγω έλλειψης αντικειμένου απασχόλησης, και να ληφθεί μέριμνα ώστε να λαμβάνει την προβλεπόμενη επιδότηση του προσωπικού των επιχειρήσεων που τελούν σε αναστολή λειτουργίας).
-στην αναστολή κατάθεσης ΦΠΑ και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
- Την αναστολή της εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα της ισχύος των περιοριστικών μέτρων.
- Την τροποποίηση των προϋποθέσεων για την ένταξη στο Μητρώο των επιχειρήσεων Τύπου για το 2021 όσον αφορά στον αριθμό των εκδόσεων αλλά και στο μέγεθος (αριθμός σελίδων) των εφημερίδων λόγω της επικράτησης των ειδικών συνθηκών επιβίωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου κατά την περιοριστική περίοδο που διανύουμε.