ΗΠΕΙΡΟΣ: Έρημα χωριά πόλεις… φαντάσματα!

on .

PLATEIA MABILH ADEIA

• Η εικόνα των άλλοτε πολύβουων δρόμων και πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και στο παραλίμνιο, από το Σάββατο, έδωσαν τη θέση τους στην απόλυτη ερημιά, μετά τα δρακόντεια μέτρα  που έλαβε η Κυβέρνηση για να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν με το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων, των εστιατορίων, των καφετεριών - εκτός ντελίβερι και take away - και φυσικά την προτροπή των ειδικών να μείνουν όλοι σπίτι, οι Γιαννιώτες άλλαξαν απότομα συνήθειες. 
Κάνοντας μια βόλτα το Σάββατο στο κέντρο της πόλης, και μάλιστα με καιρό ανοιξιάτικο, λίγοι κυκλοφορούσαν, ενώ πολλά καταστήματα και χωρίς να περιλαμβάνονται στις απαγορεύσεις, κατέβασαν ρολά! Μόνη εξαίρεση περιμετρικά του παραλιμνίου που αρκετοί έκαναν τη βόλτα τους, κρατώντας όμως οι περισσότεροι τις απαιτούμενες αποστάσεις!
Ίδια εικόνα και στα περισσότερα χωριά, καθώς οι απαγορεύσεις ισχύουν για όλη τη χώρα. Τα καφενεία ή ήταν κλειστά ή είχαν κι αυτά μαζέψει τα τραπεζοκαθίσματα και σέρβιραν καφέ μόνο «στο χέρι».  
Αν και σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι επαγγελματίες υπάκουσαν στα νέα μέτρα, δεν έλειψαν και οι… παραφωνίες, όπως η περίπτωση μιας ιδιοκτήτριας καφέ - ουζερί στην Πρέβεζα, η οποία συνελήφθη να λειτουργεί το κατάστημά της παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας. Είναι η δεύτερη περίπτωση τέτοιας παράβασης στην Ήπειρο, μετά τη σύλληψη στα Γιάννενα ενός ιδιοκτήτη φροντιστηρίου που λειτουργούσε παρά την απαγόρευση.
Σε ετοιμότητα οι Μονάδες Υγείας
Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η ύπαρξη δυο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα Γιάννενα, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί επίσημα περισσότερες πληροφορίες. Το ένα κρούσμα μάλιστα αφορά γιατρό του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το δεύτερο τουριστικό πράκτορα, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο με πόσους έχουν έρθει σε επάφη και ίσως έχουν μεταδώσει τον ιό. Το Πανεπ. Νοσοκομείο έχει ήδη προχωρήσει σε απολυμάνσεις των χώρων του, ενώ χθες αν και ήταν η σειρά του, τελικά εφημέρευσε το «Χατζηκώστα».
Πάντως το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας σε όλη την Ήπειρο βρίσκεται επί ποδός, έτοιμο να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες συνθήκες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κατάσταση. 
Ας σημειωθεί ότι μετά την επιχορήγηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με το ποσό των 196.000 ευρώ για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού πρόκειται να ενισχυθούν οικονομικά  για βελτίωση των υποδομών τους και τα Νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και «Γ. Χατζηκώστα» Ιωαννίνων.
Η επιχορήγηση θα γίνει μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 285.000 ευρώ που έλαβε η Περιφέρεια από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Απολυμάνσεις παντού…
Σε εκτεταμένες απολυμάνσεις προχωρούν οι Δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς. Ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά σε καθαρισμούς δρόμων, ενώ ήδη ο ΟΚΠΑΠΑ έχει ξεκινήσει τις απολυμάνσεις στις δομές του. 
Το ίδιο και η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση ανακοίνωσε ότι οι απολυμάνσεις σε δημοτικά κτίρια, περιφερειακά ιατρεία, πλατείες, γήπεδα, σχολικές μονάδες συνεχίζονται, ενώ υπενθύμισε ότι οι συναλλαγές με οποιαδήποτε δομή του Δήμου θα γίνονται τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά.
Έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται κατόπιν ραντεβού.
Λαμβάνουν τα μέτρα τους 
Η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει ριζικά. Δεν είναι μόνο τα καταστήματα και οι χώροι συνάθροισης που έβαλαν λουκέτο. Όχι οι υπηρεσίες δημόσιες και ιδιωτικές λαμβάνουν πλέον δραστικά μέτρα, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τα συμβολαιογραφικά γραφεία 
Κλειστά θα είναι για το κοινό από σήμερα Δευτέρα, τα συμβολαιογραφικά γραφεία των Ιωαννίνων, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Ι. Παππάς και η Γεν. Γραμματέας Ευφροσύνη Σούρλα) η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.
Επίσης η παραμονή των συμβαλλομένων στο χώρο εργασίας θα είναι η μικρότερη δυνατή χρονικά, η διακίνηση των εγγράφων θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ η μετάβαση στις δημόσιες υπηρεσίες θα γίνεται μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος 
Με αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το νέο κορωνοϊό Covid-19, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος Δημ. Κήττας και η Γεν. Γραμματέας Βασ. Πασιά) ενημερώνει τους πολίτες για τις ενέργειες των μελών του το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα Οδοντιατρεία του Ν. Ιωαννίνων παραμένουν σε λειτουργία, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, για:
- την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών που περιλαμβάνουν πόνο/πρήξιμο.
- την οδοντιατρική θεραπεία ασθενών που δεν επιδέχεται μετάθεση ή αναβολή για λόγους υγείας.
Οι επαγγελματίες στο χώρο της οδοντιατρικής περίθαλψης παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας στη διάθεση των πολιτών, τηρώντας όλους τους κανόνες προφύλαξης.
Οι κτηνίατροι
Με αφορμή τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει ο τόπος μας, ανακοίνωση εξέδωσε και το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Χόβολος και η Αντιπρόεδρος Ηλιάνα Τσόλιου), τονίζοντας ότι: 
- Με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα Κτηνιατρεία, τα Κτηνιατρικά Γραφεία και τα Κτηνιατρικά Φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά σαν σταθμοί υπεράσπισης της Υγείας των ζώων αλλά και της Δημόσιας Υγείας.
Παρακαλούνται δε οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς:
α. Να αποφεύγουν τις μη επείγουσες επισκέψεις στα κτηνιατρεία
β. Να προηγείται μια τηλεφωνική συνεννόηση για τη φύση του περιστατικού και τις αναγκαιότητες που προκύπτουν.
γ. Να μην επισκέπτονται τα κτηνιατρεία με μικρά παιδιά
δ. Να περιορίζονται στο ελάχιστο οι συνοδοί του ζώου (ένας συνοδός για κάθε ζώο)
- Μέχρι τώρα, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ζώα όπως σκύλοι και γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνoϊό και καμιά σύγχυση δεν μπορεί να γίνει με συγγενείς ιώσεις αυτών των ζώων.
- Τα ίδια δεδομένα μέχρι σήμερα δηλώνουν ότι οι «μικροί μας φίλοι» ΔΕΝ μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο.
- Θα πρέπει και για τα ζώα μας να περιοριστούν στο απόλυτο αναγκαίο οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους. Επιβάλλεται ο αυστηρότερος έλεγχος και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών κατά την επιστροφή.