Εξ αποστάσεως η εκπαίδευση για μαθητές – σπουδαστές – φοιτητές!

on .

mathites

Μακριά θα τραβήξει, όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο των σχολείων και υπόλοιπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εφαρμόστηκε από την Κυβέρνηση ως βασικό μέτρο ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχει όμως η… πολυτέλεια να χαθεί η επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές και σπουδαστές όλων ανεξαιρέτως των βαθμίδων, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με πισωγύρισμα. Γι’ αυτό και το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει σε όλα τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, ενεργοποιώντας τα προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, η οποία εξάλλου στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη!
Με αφορμή το εγχείρημα, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως κάλεσε χθες εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμμετάσχουν σ’ αυτήν.
Εκπαιδευτικό «εργαλείο»
Καλύτερο «εργαλείο» για να διατηρήσουν οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας δεν υπάρχει από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, η οποία, όπως επισημαίνει το υπ. Παιδείας σε ανακοίνωσή του, δεν αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. 
Η διαδικασία που ξεκίνησε χθες θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες, όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Ως σύγχρονη διδασκαλία νοείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή. Από την άλλη, ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου.
Σχολεία και ΙΕΚ
Έτσι λοιπόν, το Υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από την Γ’ Λυκείου, λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών εξετάσεων, ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς. Μετά την εφαρμογή της στη Γ’ Λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι, όπως τονίζεται, να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της, και για το λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη. 
Όσον αφορά στην ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, δηλαδή τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην έκτακτη αυτή συγκυρία. Το Υπουργείο δρομολογεί, επιπλέον, την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων. 
Αναφορικά με τα Δημόσια ΙΕΚ, αυτά εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο έτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα. Παράλληλα, θα προτεραιοποιηθεί, όπως τονίζεται, η δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.
Τα Πανεπιστήμια
Τα Πανεπιστήμια της χώρας μας διαθέτουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπροσθέτως, το υπουργείο θα τους διαθέσει από την ερχόμενη εβδομάδα δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής - ψηφιακής μάθησης.
Συνοπτικά, το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft.
Η Υπουργός Παιδείας
Σε δήλωσή της η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εγκαινιάζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) νέα ψηφιακά εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα οποία οργανώθηκαν άμεσα για να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, εξ αιτίας του κορωνοϊού. Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μίας πρόκλησης: να δράσουμε γρήγορα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσουμε παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας». Απευθυνόμενη σε κάθε εκπαιδευτικό, μαθητή – σπουδαστή – φοιτητή και γονέα, η κ. Κεραμέως τους κάλεσε όλους «να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ