Αναλογική κατανομή προσφύγων ζητά η Ελλάδα

on .

EBROS SYNORA METANASTES STRATIOTES 12 3 20

• Σε διπλό μέτωπο η Ελληνική Κυβέρνηση εστίασε χθες τις προσπάθειες και την πολιτική για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν το μεταναστευτικό πρόβλημα. 
Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ίλβα Γιόχανσον, με την οποία συζήτησε τρόπους αποσυμφόρησης των νησιών και γενικά της Ελλάδος από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στον Έβρο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υποδεχόταν το προσωπικό της FRONTEX που αναλαμβάνουν δράση προστασίας των συνόρων. Χθες το απόγευμα επαναλήφθηκαν τα επεισόδια στις Καστανιές, καθώς μετανάστες από την πλευρά της Τουρκίας άναψαν φωτιές και πετούσαν πέτρες και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. 
«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνοδεύονταν από τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί και την διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της FRONTEX, Ana Cristina Jorge.

Η συνάντηση με την Επίτροπο 
Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τόνιζε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα και  η Ευρωπαϊκή Ένωση  αντιμετωπίζουν ασύμμετρη απειλή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα «με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων σαν γεωπολιτικά πιόνια».  
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρέπει να γίνει κατανοητό διεθνώς, «ότι οι εξελίξεις αυτές δεν συνιστούν μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την Ευρωπαία Επίτροπο στον νέο Κανονισμό της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη - μέλη.
Υπήρξε συναντίληψη για το γεγονός ότι οι σημερινές ροές δεν έχουν σχέση με εκείνες του 2015, καθώς πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη αύξησης των επιστροφών.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη των κρατών - μελών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταπόκριση για φιλοξενία και μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Γιόχανσον έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσης τους, με χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ακόμη ένα βήμα αποσυμφόρησης των νησιών, που σε συνδυασμό με την  μεταφορά άλλων 10.000 ατόμων στην ενδοχώρα αποτελεί ουσιαστικό βήμα ανακούφισης των νησιών.