Ν’ αλλάξει ο αριθμός μελών για τη σύσταση δασικών συνεταιρισμών

on .

DASOS KSYLA

• Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αλλαγή του ορίου των μελών σύστασης των δασικών συνεταιρισμών, καθώς ο ελάχιστος αριθμός μελών, που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι 21 και πλέον αποτελεί απαγορευτικό  όριο για τη σύσταση συνεταιρισμού, κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος. 
Στην ερώτησή τους επισημαίνουν την καθοριστική σημασία που επιτελεί η ύπαρξη των δασικών συνεταιρισμών στη διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας και στην οικονομική επιβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Ωστόσο επισημαίνουν τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στις ορεινές περιοχές για να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 21 μέλη για τη σύσταση των δασικών συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που προϋπάρχουν όταν καταλήγουν να έχουν λιγότερα μέλη είναι αναγκασμένοι να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Τέλος κάνουν γνωστό,  ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη σύσταση είτε ομάδων παραγωγών, είτε αγροτικών συνεταιρισμών απαιτούνται, τουλάχιστον, 5 και 10 μέλη αντίστοιχα, καθιστώντας αναγκαία την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 4423/2016 για τον εξορθολογισμό της αδικίας απέναντι στους δασικούς συνεταιρισμούς.