Σε ρυθμούς… κορωνοϊού κινείται και η Ήπειρος

on .

KOLYMBHTHRIO EANKI

• Να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα που επιτάσσει η… επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καλούνται και όλοι οι Ηπειρώτες, αν και στην περιοχή μας ακόμη – ευτυχώς - δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.

Ωστόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αποτροπή της διασποράς του ιού είναι καθολικά και επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινότητα των κατοίκων της Ηπείρου. 
Μετά την απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, των Πανεπιστήμιων, των ΙΕΚ και των φροντιστηρίων, χθες υπήρξε μπαράζ ανακοινώσεων (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΕΛ. 2) από τοπικούς φορείς (Δήμους, Οργανισμούς, Συλλόγους, Ενώσεις κ.α.), γνωστοποιώντας την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων, βάζοντας ουσιαστικά στο «πάγο» την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία
Με στόχο να αποτραπούν έκτακτες καταστάσεις, τα μέτρα της Κυβέρνησης αναπροσαρμόζονται διαρκώς και χθες το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων,  ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή των προγραμμάτων στα χειρουργεία. Σύμφωνα με την απόφαση, όλα τα Νοσοκομεία της χώρας θα καλύπτουν μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν. Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας.

Πρωτόγνωρες συνθήκες…
Και είναι πράγματι πρωτόγνωρο για όλους το γεγονός ότι σχεδόν καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι γονείς καλούνται να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, καθώς δεν έκλεισαν μόνο τα σχολεία και τα φροντιστήρια, αλλά αναστάλθηκαν και όλες οι δραστηριότητές τους (αθλητικές, καλλιτεχνικές, μουσικές κ.α.). 
Το Υπουργείο Εσωτερικών έβαλε «λουκέτο» και στους παιδότοπους όλης της χώρας, ενώ κλειστοί θα μείνουν αθλητικοί χώροι του ΠΕΑΚΙ (στο Πανηπειρωτικό, στο «Ζωσιμάδες» και στη Λιμνοπούλα), καθώς και όλα τα σχολικά γυμναστήρια, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών. 
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε η σίτιση των φοιτητών να γίνεται με την παραλαβή γευμάτων σε πακέτο, ενώ κλειστή θα παραμένει για το αναγνωστικό κοινό και η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. 
Η μεγαλύτερη ανησυχία παρατηρείται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που ακόμη δεν γνωρίζουν εάν θα υπάρξει ανατροπή με τις ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Η Υπουργός Παιδείας πάντως σε χθεσινές δηλώσεις της ήταν κατηγορηματική, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί η χρονιά!
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Φροντιστών Ιωαννίνων εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αναπλήρωση των μαθημάτων, ενώ προτρέπει τους μαθητές να αξιοποιήσουν το χρόνο τους με επαναλήψεις. 

Αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις 
Έντονα προβληματισμένες εμφανίζονται όμως οι τοπικές επιχειρήσεις, με τις πρώτες συνέπειες να γίνονται αντιληπτές στους κλάδους του τουρισμού. Χθες η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων έκρουσε το καμπανάκι, κάνοντας λόγο για τεράστιες απώλειες, καθώς μετά και την αναστολή των σχολικών εκδρομών παρατηρούνται μαζικές ακυρώσεις! Με παρέμβασή της ζητά τη λήψη μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία. Για τις συνέπειες του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις τουρισμού αναφέρθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις ζήτα και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, προαναγγέλλοντας το επόμενες μέρες συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού. 

Ηλεκτρονικά με ΟΑΕΔ
Στο μεταξύ, την μετατροπή όλων των προαιρετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ σε υποχρεωτικές, ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση για την δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις Υπηρεσίες του Οργανισμού, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.  Τα μέτρα αυτά θα είναι σε ισχύ έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου.
Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές (όπως το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό επίδομα, κ.λπ.), καθώς και τις βεβαιώσεις (χρόνου ανεργίας, λήψης επιδόματος ανεργίας, κ.λπ.) αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο. Η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και η αίτηση για το τακτικό επίδομα ανεργίας θα συνεχίζεται στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) ανά την επικράτεια. 
Επίσης, οι επιδοτούμενοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας και –μέχρι πρότινος- απαιτείτο η φυσική τους παρουσία στα  ΚΠΑ2, πλέον μπορούν να δηλώνουν την παρουσία τους στέλνοντας email στο ΚΠΑ2 της περιοχής τους. Ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ΚΠΑ2 βρίσκονται εδώ.