Προβλήματα και ανεπάρκειες στα σχολεία των Ιωαννίνων!

on .

SXOLEIO AYLH PORTA

• Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τα σχολικά κτίρια στα Γιάννενα, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν σήμερα ποικίλα προβλήματα και κτιριακές ανεπάρκειες που συντελούν σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. 
Αυτό τονίστηκε από όλους τους ομιλητές σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Ζητήθηκε δε να γίνει ένας προγραμματισμός παρεμβάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να προαναγγέλλει σχετικές πρωτοβουλίες μέσα στο επόμενο διάστημα. 

«Χρειάζεται βούληση…»
Εκπρόσωποι φορέων, Συλλόγων Γονέων και εκπαιδευτικοί των σχολείων της πόλης παραβρέθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση για τα σχολικά κτίρια της πόλης, η οποία ξεκίνησε με  την εισηγητική ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Γονέων Τάσου Τόκα. Όπως μεταξύ άλλων τόνισε, «οι εκδηλώσεις σαν αυτή έχουν στόχο, εκτός από την ανάδειξη των προβλημάτων, να δημιουργήσουν τη συνείδηση ότι στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες, το να διεκδικείς ένα άλλο σχολείο για το παιδί σου, που ν’ ανταποκρίνεται σ’ αυτές, δεν είναι ούτε λαϊκισμός ούτε ουτοπία. Κι αυτό γιατί ο πλούτος που παράγεται στη χώρα μας μπορεί αυτό το σχολείο να το κάνει πραγματικότητα. Αρκεί μόνο να αλλάξει η πολιτική βούληση, να υπάρχει πολιτική πίεση, από τους αγώνες και την καθημερινή πάλη μας. Και αυτό είναι το δικό μας μερτικό ευθύνης ως γονείς...».

Σοβαρές ανεπάρκειες
Για σοβαρές ανεπάρκειες στις σχολικές μονάδες της πόλης έκανε λόγο κατά την ομιλία του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης, ο οποίος έθεσε ζητήματα που άπτονται της παιδαγωγικής διάστασης των ελλείψεων, προτείνοντας «τον σχεδιασμό, την καταγραφή και την ιεράρχηση των προβλημάτων. Να ξεκινήσει ένας προγραμματισμός έργων συντήρησης και επισκευής από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου… Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για να μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ηπείρου Αλέξανδρος Λάμπρου κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει κάθε σχολική μονάδα, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημερινή δραματική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα των κτηριακών υποδομών. 
Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Υποπυραγός Αναστασία Κόλια αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης πιστοποιητικών πυρασφάλειας των σχολείων που οφείλεται, όπως είπε, στο ότι οι περισσότερες σχολικές μονάδες δεν έχουν οικοδομικές άδειες. 
Ο Εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Νάκος στην ομιλία του τόνισε ότι «εμείς ως Εργατικό Κέντρο, Συνδικάτο Οικοδόμων και γονείς, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίος ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών και υποδομών της χώρας, ο οποίος θα έχει συνολικά την ευθύνη για τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των δημόσιων κτιρίων, των σχολείων, των υποδομών με τις πιο σύγχρονες μεθόδους εφαρμογής υλικών και θωράκισης από φυσικές καταστροφές».
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Στουγιάννος έκανε επίσης λόγο για τα οξυμένα προβλήματα των σχολικών μονάδων, τονίζοντας την αναγκαιότητα συμπόρευσης εκπαιδευτικών και γονέων για την επίλυσή τους, ενώ τέλος ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννης Αϊβατίδης έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα ο Δήμος για την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολείων και τη βελτίωση των υφιστάμενων  κτηριακών υποδομών. 
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε η κ. Φιλιώ Νόκα, Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών. 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ