Ερώτηση Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τη διακίνηση του «τσίπουρου»

on .

TSIPOYRO POTHRIA

• Ερώτηση κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμο 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των μικρών παραγωγών. 
«Η εξέλιξη αυτή -αναφέρει ο Ευρωβουλευτής- έρχεται ως συνέχεια της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση που είχε καταθέσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τον Ιούλιο του 2019 σχετικά με την "εκτόξευση της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά", όπου η Κομισιόν απαντούσε ότι "δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας"».
Ο Ευρωβουλευτής ζητά «να απαντήσει η Ε.Ε. για την απαγόρευση των ονομασιών "τσίπουρο" ή "τσικουδιά" και την απονομή της αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα των ποτοβιομηχάνων και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η απαγόρευση στο εισόδημα των 6.000 αμβυκούχων - διήμερων αποσταγματοποιών και των περίπου 30.000 μικρών αμπελοκαλλιεργητών».