Εγρήγορση και ψυχραιμία απαιτεί η διαχείριση του κορωνοϊού

on .

GRIPH KORONOIOS NOSOKOMEIO 1

• Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, συστήνοντας ωστόσο ψυχραιμία και επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία το πόσο σημαντική είναι η λήψη των μέτρων ατομικής υγιεινής. 
Χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα  εκτοξεύθηκαν σε 31, ωστόσο πρόκειται για ανθρώπους που ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ μαζί με τον 67χρονο (το ένατο κρούσμα) ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Πάτρα.
Στην Ήπειρο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο κρούσμα, ωστόσο Νοσοκομεία και τοπικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση. Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναφέρθηκε στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, έχουν προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει τη μεταφορά δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. 
Στο μεταξύ, υπό τον φόβο ότι η διάρκεια διάδοσης της νόσου θα παραταθεί για μερικούς μήνες, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με υπόμνημά του προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομίας και Τουρισμού, ζητά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναμενόμενη η έξαρση…
Οι ειδικοί θεωρούν αναμενόμενη την επιδημική έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως προκύπτει από όσα είπε χθες ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπ.  Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται κανένας πανικός, ενώ ανέφερε ότι οι επαγγελματίες υγείας είναι στην «πρώτη γραμμή». Αντιμετωπίζουν το νέο ιό και παραμένουν σε επαγρύπνηση για αναγνώριση πιθανών περιπτώσεων της νόσου και σε πρώιμη, αλλά και σε προχωρημένη φάση, ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.
Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες «να αποφύγουν τα ταξίδια σε χώρες με πολλά κρούσματα και μετάδοση».
Παράλληλα, για μια ακόμη φορά έδωσε έμφαση στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος και της απομόνωσης στο σπίτι όταν εμφανίζονται συμπτώματα, όπως ο πυρετός και ο βήχας. 

Το υπόμνημα του Επιμελητηρίου…
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων η Κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμη ατζέντα αντιμετώπισης της κατάστασης, γι’ αυτό και προτείνει:
- Άμεση ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για στήριξη των επιχειρήσεων Τουρισμού.
- Παράταση έως και 6 μήνες αποπληρωμής τραπεζικών  δόσεων δανείων σε επιχειρήσεις τουρισμού, εξαγωγών, εστίασης, εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών. 
- Παράταση αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για ένα τρίμηνο χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση.
- Στήριξη σε επιχειρήσεις που δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων λόγω της κρίσης ή και που θα προσλάβουν εργαζόμενους μέσα σε αυτή.
- Γρήγορη διεκπεραίωση των φορολογικών δηλώσεων και άμεση επιστροφή φόρου σε επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων.
- Άμεση οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων που εξάγουν αποκλειστικά στην Κίνα ή σε χώρες που έχουν αυξημένα κρούσματα του ιού.
- Έκτακτη ενίσχυση των υπεραστικών ΚΤΕΛ λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος μετακίνησης από τους πολίτες.
- Μείωση του φόρου καυσίμων σε επιχειρήσεις μεταφορών και τέλος.
- Κίνητρα στους πολίτες για την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού και πίστωση χρημάτων για δημιουργία ειδικού Τουριστικού Προγράμματος «Μένουμε Ελλάδα».