Σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν διασπορά κορωνοϊού

on .

APOLYMANSH EANKI 4 3 20

• Μπορεί μέχρι στιγμής τα κρούσματα του κορωνοϊού να μην είναι πολλά στη χώρα μας, όμως καθημερινά αυξάνεται η ετοιμότητά της για την επόμενη φάση της διάδοσης της νόσου, η οποία αναμένεται πως θα απαιτήσει νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομείο ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εξάλλου, οι Έλληνες ειδικοί που παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων θεωρούν πιθανή μία μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και προετοιμάζονται αναλόγως γι’ αυτήν. 
Την εκτίμηση αυτή μετέφεραν χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και τα μέλη του σώματος, που είναι ιατροί. Ειδικότερα η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Σταυρούλα Τσιάρα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αλλάξουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Πάντως μετά τα ισχύοντα ως τώρα, όπως είπε, δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω μέτρα ως προς τις εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις κ.α.  
Στο ίδιο μήκος «κύματος» κινήθηκε και η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου κ. Μαργαρίτα Κιτσανού η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόσθετου προσωπικού, επιπλέον χρηματοδότησης αλλά και υλικού που απαιτούνται για να λειτουργήσει με πληρότητα το Τμήμα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που έχει οριστεί ως αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Σε Διοικητικό – οργανωτικό επίπεδο, όπως τονίστηκε από όλους την ευθύνη και την καθοδήγηση έχει ο ΕΟΔΥ, τις οδηγίες του οποίου είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες. 

Στο Νοσοκομείο Πάτρας
Ένας 66χρονος είναι το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας από χθες το μεσημέρι, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν Έλληνα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται κρίσιμη, βρίσκεται σε θάλαμο απομόνωσης, ενώ γίνεται προσπάθεια να μπει στην εντατική. Ο 66χρονος πήγε ο ίδιος στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας και εισήχθη στην παθολογική κλινική, αλλά δεν του έγιναν εξαρχής εξετάσεις για τον κορωνοϊό.
Στο Νοσοκομείο του Ρίου έχει ήδη σημάνει συναγερμός, καθώς ο ασθενής δεν νοσηλεύονταν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης και έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων. Μάλιστα, στην Πάτρα μετέβη εκτάκτως και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Στην παρούσα φάση, οι λοιμωξιολόγοι ακολουθούν εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του, ώστε να περιοριστούν έγκαιρα και να αποφευχθούν περαιτέρω μεταδόσεις του ιού.
Εξάλλου, νωρίτερα χθες το πρωί επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα κρούσμα κορωνοϊού. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, της φίλης, δηλαδή της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με τον ιό στην χώρα μας. Το συγκεκριμένο περιστατικό παραμένει στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης.

Σε ετοιμότητα
Πάντως, η χώρα μας αυξάνει την ετοιμότητά της καθώς οφείλει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή υγειονομική κρίση από τη διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κορωναϊός, η οποία μπορεί να συμβεί κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη μας», όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας.

Απολύμανση στο ΠΕΑΚΙ
Σε τοπικό επίπεδο φορείς συνεχίζουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθώντας το συνολικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε όλη τη χώρα, η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ ξεκίνησε απολυμάνσεις και ψεκασμούς σε όλους τους αθλητικούς χώρους που βρίσκονται υπό την εποπτεία της.
Πιο συγκεκριμένα προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε απολύμανση - ψεκασμός στους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου της Λιμνοπούλας, ενώ χθες το πρωί ακολούθησαν οι χώροι του Σταδίου των «Ζωσιμάδων». 
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή με το Πανηπειρωτικό και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με το κολυμβητήριο.
«Στόχος μας είναι η πρόληψη για όλους όσους χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ αφού η υγεία των αθλουμένων είναι πρώτιστο μέλημά μας», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας, διαβεβαιώνοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο κομμάτι που αφορά την ασφαλή και χωρίς προβλήματα λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ