Ιστορικό - Στρατιωτικό Μουσείο θα ιδρυθεί στην ακριτική Κόνιτσα

on .

GYNAIKA PINDOY FOYRKA

• Ιστορικό - Στρατιωτικό Μουσείο στην Κόνιτσα, με ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των γυναικών της Πίνδου κατά το έπος του΄40, προτίθεται να δημιουργήσει ο ακριτικός Δήμος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού Δ4(Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού).
Μάλιστα, όπως έγινε χθες γνωστό από το γραφείο Δημάρχου, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα η προσπάθεια, ο Δήμος διαθέτει ένα διώροφο κτίριο κοντά στο κέντρο της πόλης και δίπλα στην επισκέψιμη πατρική οικία του Οσίου Παϊσίου, επιφάνειας 480 τ.μ. Τη μουσειολογική μελέτη έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το κόστος της οποίας έχει καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. 
Οι θεματικές ενότητες του Μουσείου, θα αναφέρονται στη Μάχη της Πίνδου 1940-41, στις Γυναίκες της Πίνδου, στη Μάχη της Μολυβδοσκέπαστης (22 Νοεμβρίου 1940), στη Μάχη του Τεπελενίου, στη Μάχη του υψώματος 731, στην Ομηρεία στην Ιταλία 1942 – 1943 και στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Ο Δήμος Κόνιτσας καλεί οποιονδήποτε διαθέτει σχετικό αρχειακό- κειμηλιακό υλικό (στολές στρατιωτικές και γυναικών της Πίνδου, στολές στρατιωτών, στολές εθελοντριών νοσηλευτριών, πηλίκια, κράνη, όπλα και πυρομαχικά είτε του Ελληνικού είτε του Ιταλικού στρατού, κασέλες πυρομαχικών, παγούρια, καραβάνες, υφάσματα από αλεξίπτωτα, παράσημα, γράμματα στρατιωτών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και οτιδήποτε άλλο) να έλθει σε επαφή μαζί του. Επιπλέον, οποιαδήποτε προφορική μαρτυρία για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αποτελεί ζωντανή ιστορική πηγή για το Μουσείο.  
Το σχετικό υλικό μπορεί να παραδοθεί στο Δήμο με επίσημο έγγραφο υπό μορφή Χρησιδανείου ή Δωρεάς ή σε Ψηφιακή μορφή.  Στο κάθε αντικείμενο που θα εκτεθεί στο Μουσείο, θα αναγράφεται το όνομα του δωρητή και ο τόπος καταγωγής  του.
«Η βοήθειά σας θα είναι πολύτιμη για το Δήμο μας και η προσφορά στον τόπο μας ανεκτίμητη, κατάθεση τιμής και ευγνωμοσύνης για όσους αγωνίστηκαν  και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Σαφώς, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση, που απορρέει από την εμπειρία σας, θεωρώντας πολύτιμη τη συμβολή σας για την ευόδωση του εγχειρήματος, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην ανάδειξη της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αυτοθυσίας των ανδρών και των  Γυναικών  της Πίνδου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.                    
• Πληροφορίες: Γιάννα Νίκου. Τηλ. Επικοινωνίας: 26553-60349, 26553-60326, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.