Ανεβαίνει σημαντικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων

on .

SKOYPIDIA KADOI GEMATOI

• Στα «βαθιά» έπεσε στην πρώτη του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, καθώς χθες το μεσημέρι συζητήθηκε η τιμολογιακή πολιτική για το 2020, από την οποία προκύπτει αυξημένο κόστος και θα πρέπει οι περισσότεροι -αν όχι όλοι οι Δήμοι- να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τα δημοτικά τους τέλη. 
Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες που αφορούσαν κατά κύριο λόγο την απόφαση για αύξηση του κόστους λόγω λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ. Η εισήγηση του Προέδρου για ενιαίο τιμολόγιο συνάντησε επίσης αντιδράσεις, ωστόσο έγινε αποδεκτή από μακρινούς δήμους. Σε δεύτερο επίπεδο αντικείμενο κριτικής και σχολίων έγινε η απόφαση να προσληφθούν στο ΦΟΔΣΑ τρεις υπάλληλοι του Δήμου Νικολάου Σκουφά, καθώς και οι αντιμισθίες του Προέδρου Ν. Καλαντζή (περί τις 51.000 ευρώ) και τον Αντιπροέδρου Θ. Μπέγκα (περί τις 25.000 ευρώ το χρόνο). 
Οι πιο έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, ο οποίος χαρακτήρισε «πρόχειρη» την εισήγηση, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να συναινέσει στην τιμολογιακή πολιτική χωρίς απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, έθεσε ζήτημα νομιμότητας ως προς τον προϋπολογισμό καθώς αυτός δεν έχει εγκριθεί από το Παρατηρητήριο, ως επίσης και για τις προσλήψεις των τριών υπαλλήλων, ενώ όπως δήλωσε αναμένει τον έλεγχο των χθεσινών αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης για την εισήγηση περί καθορισμού του ανταποδοτικού τέλους για το Δήμο του που φιλοξενεί τη μονάδα ΑΣΑ στο 1%, στο κατώτατο δηλαδή ποσοστό που προβλέπει ο νόμος. Αντίθετος με την ενιαία τιμολόγηση ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων  Βαγγέλης Πήχας, ενώ αντίθετα ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, τ. Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υποστήριξε ότι με την ενιαία τιμολόγηση επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας.
«Κλειδί» για τη διαχείριση και τη μείωση του κόστους κατά τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νίκο Καλαντζή αποτελεί η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, η οποία υπολογίζεται να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο η πραγματική μείωση -κατά πολλούς- μπορεί να επιτευχθεί με την ανακύκλωση, η οποία στους περισσότερους δήμους βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο.  
Οι εισφορές των Δήμων προς τον Φορέα Διαχείρισης, περιλαμβάνουν τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ, ενώ το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ (48 ευρώ τον τόνο με ΦΠΑ) είναι προσδιορισμένο και τα χρήματα καταβάλλονται απ’ ευθείας από τους Δήμους. Τα χρήματα που πρέπει να συνεισφέρουν οι Δήμοι στο ΦΟΔΣΑ ανέρχονται σε 4.517.031,23 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό καλείται να συνεισφέρει ο Δήμος Ιωαννιτών, 1,743 εκ. ευρώ και ακολουθούν της Άρτας 600 χιλιάδες, Πρέβεζας 471 χιλιάδες ευρώ, Ηγουμενίτσας 402 χιλιάδες ευρώ. Οι άλλοι δήμοι του Ν. Ιωαννίνων θα πρέπει να συνεισφέρουν: Κόνιτσας 51 χιλιάδες ευρώ, Πωγωνίου 63 χιλιάδες, Ζαγορίου 34 χιλιάδες, Μετσόβου 70 χιλιάδες, Ζίτσας 165 χιλιάδες, Δωδώνης 56 χιλιάδες και Βορείων Τζουμέρκων 26 χιλιάδες.