Επί τάπητος τα αιτήματα των Κέντρων Πρόληψης

on .

TZIMOGIANNHS KENTRA PROLHPSHS 3 3 20

• Aπό τη μία πλευρά, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων που λειτουργούν σ’ όλη τη χώρα προσφέρουν ένα ουσιαστικό και ευρέως αναγνωρισμένο έργο στις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας μία πολύπλευρη μάχη κατά των εξαρτήσεων κάθε είδους. Από την άλλη, οι συγκεκριμένες δομές αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκούς προσωπικού, ενώ υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού τους πλαισίου.
Όλα αυτά τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα κλιμάκιο του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης (ΔΙΚΕΠΡΕ) με επικεφαλής τον Γιαννιώτη Πρόεδρό του Στέφανο Τζιμογιάννη με τον Υφυπουργό Υγείας  Βασίλη Κοντοζαμάνη και με τον νέο Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη.

Για τα προβλήματα…
Εκτός από τον Στέφανο Τζιμογιάννη που πέρα από Πρόεδρος του ΔΙΚΕΠΡΕ είναι παράλληλα και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία», του πρώτου στο είδος του πανελλαδικά, στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ παραβρέθηκαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Δικτύου και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Δ. Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Άλφα» Χρήστος Βαϊτσίδης, ο Ταμίας του Δ.Σ. και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Αρκαδίας «Ανέλιξη», Δημήτριος Βόσνος και το Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», Ευθύμιος Ζιγγιρίδης. 
Τόσο ο Υφυπουργός όσο και ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Πρόληψης σχετικά με τη μη δυνατότητα προσλήψεων νέου προσωπικού, κάτι το οποίο, όπως τονίστηκε με έμφαση, δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα σε πολλά από τα Κέντρα, αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. 

Βελτιώσεις στο πλαίσιο
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Πανελλαδικό Δίκτυο παραμένει σταθερό στην άποψή του ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να παραμείνει το ίδιο έχοντας άμεση πρόσβαση και επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. Θεωρεί, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικότερα τα Κέντρα Πρόληψης. Τέλος, στη συνάντηση των δύο πλευρών συζητήθηκε η αναγκαιότητα εκπόνησης ενιαίου εσωτερικού κανονισμού για τα Κέντρα Πρόληψης.