Περιορισμοί επισκεπτηρίων στα Νοσοκομεία αποφάσισε το Υπ. Υγείας

on .

 

KENTRO YGEIAS IOANNINA

 Διευρύνονται τα προληπτικά μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού, καθώς βεβαιώθηκε και 4ο κρούσμα στην Αθήνα, ενώ πολλαπλασιάζονται εκείνοι που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου.
Άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται από χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό σχετίζονται με επισκέψεις στην Ιταλία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δύο άτομα που εισήχθησαν χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρόκειται για μια 46χρονη η οποία έφτασε από την Ιταλία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και κάλεσε μόνη της το ΕΚΑΒ. 
Το δεύτερο άτομο, είναι ένας 65χρονος ο οποίος επισκέφτηκε αρχικά το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» από το οποίο διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό. Κι αυτός για επαγγελματικούς λόγους πριν λίγες ημέρες είχε επισκεφθεί τη Μπολόνια της Ιταλίας. 
Το μεγαλύτερο βάρος τις τελευταίες ημέρες στρέφεται στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Ήδη αρκετά σχολεία έκλεισαν και στην Αθήνα χθες για προληπτικούς λόγους, καθώς σε μαθητές τους έκανε ιδιαίτερα μαθήματα η 36χρονη καθηγήτρια που νοσηλεύεται ήδη με κορωνοϊό. 
Κατάργηση επισκεπτηρίου
Στα νοσοκομεία η προσπάθεια στρέφεται στην αποτροπή μετάδοσης του ιού στους ασθενείς. Χθες το Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε την κατάργηση των επισκεπτηρίων για νοσηλευόμενους με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα ή άλλα που προκαλούν ανοσοκατστολή και όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. 
 Επίσης στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι:
• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).
• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
Έλεγχοι εισόδου στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων
Πρόσθετα μέτρα  λαμβάνει από σήμερα η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκειμένου να ασκείται ο καλύτερα δυνατόν έλεγχος στους επισκέπτες. Συγκεκριμένα η είσοδος για ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό θα γίνεται μόνο από την Κεντρική Πύλη.  Για το λόγο αυτό έχουν τροποποιηθεί και τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ και έτσι η πρόσβαση από την πλευρά του Πανεπιστημίου (γεφυράκι) δεν θα είναι εφικτή. Η Διοίκηση καλεί τους πολίτες να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση, να υπακούουν στις υποδείξεις των υπαλλήλων και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επισκέψεις στο Νοσοκομείο. 
 Εκστρατεία ενημέρωσης 
Από χθες ξεκίνησε και η καμπάνια ενημέρωσης για τα προληπτικά μέτρα που γίνεται από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Ήδη έχει ανάρτηση ανακοινώσεων σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, ως και σε χώρους που γίνεται μεγάλη συνάθροιση πολιτών, ενώ φυλλάδια άρχισαν να μοιράζονται και στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού, σε Τύρια και Δροσοχώρι. Από την Τρίτη θα αρχίσει η διανομή φυλλαδίων και σε όλα τα σχολεία της Ηπείρου. 
Τι θα γίνει στον Αθλητισμό;
Η απόφαση του Υφ. Αθλητισμού να διεξαχθούν κανονικά οι αθλητικές συναντήσεις του Σαββατοκύριακου, έχει προκαλέσει αρκετά σχόλια και απορίες σε συνδυασμό με την απαγόρευση των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Χθες η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη βάσει των εκτιμήσεων και της εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγεία. «Η εισήγηση των ειδικών, υπό τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ήταν καθησυχαστική. Μας ενημέρωσαν ότι δεν συντρέχει λόγος, με τις παρούσες συνθήκες, οποιασδήποτε παρέμβασης και έκτακτου μέτρου στη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων για τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση η εισήγηση μπορεί να αλλάξει, εάν τα δεδομένα, που καταφθάνουν στους αρμοδίους επιβάλλουν διαφορετικούς χειρισμούς».