Άδοξη «αυλαία» στο φετινό καρναβάλι λόγω κορωνοϊού

on .

APOKRIES TZAMALA 12 3 19

• Επιπτώσεις που κανείς δε ήταν δυνατόν να προβλέψει πριν από μερικές ημέρες έχει η εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπου μέχρι και χθες είχαν επιβεβαιωθεί τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα κάτι που δεν αφήνει απ’ έξω ούτε τα Γιάννενα, στα οποία δεν θα ανάψουν, για πρώτη φορά φέτος, οι πατροπαράδοτες Τζαμάλες, ενώ δεν θα γίνει ούτε η καρναβαλική παρέλαση του Κατσικά!
Στην απόφαση του Υπ. Υγείας αντέδρασε χθες η Ένωση Ξενοδόχων τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, η οποία θίγει τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις, έκανε πάντως γνωστό πως τα Γιάννενα επηρεάζονται ελάχιστα τουριστικά από τις εξελίξεις.

Καρναβάλι… τέλος!
«Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Όπως πρόσθεσε, αναφερόμενος στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο περίγυρός τους αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε εάν εμφανίσουν το παραμικρό ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥΥ ή στον θεράποντα ιατρό τους.

Δε θα ανάψουν Τζαμάλες
Σε εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων έκανε χθες το μεσημέρι γνωστό ότι διακόπτει τη διανομή υλικών προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης για τις εκδηλώσεις της Κυριακής και το άναμμα της Τζαμάλας. Επίσης, ενημέρωσε πως δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε το καρναβάλι στον Κατσικά ούτε οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στο Πάρκο «Λιθαρίτσια».
Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο εκφράζουν τη λύπη τους για την ματαίωση των εκδηλώσεων, τις οποίες, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό και τις ανέμεναν κάτοικοι και επισκέπτες.

Αντίδραση ξενοδόχων
Στην απόφαση για την ακύρωση του φετινού καρναβαλιού αντέδρασε χθες η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων εκφράζοντας την άποψη ότι «σε αυτήν την φάση το υπουργείο Υγείας όφειλε να κάνει συστάσεις μόνο προς τις ευπαθείς ομάδες και να μην ακυρώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που θίγουν χωρίς λόγο τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις».
Ωστόσο, η Ένωση σε ανακοίνωσή της σπεύδει να διευκρινίσει, αντικρούοντας την παραπληροφόρηση όσον αφορά τον κορωνοϊό, πρώτον, ότι δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου και δεύτερον, πως ήταν ελάχιστες οι ακυρώσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα, ευχαριστεί τόσο τα τουριστικά γραφεία – συνεργάτες της, όσο και τους επισκέπτες της περιοχής μας για την προτίμηση που της δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ