Θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις για άτομα με αναπηρία έως τέλος του 2020

on .

ANAPHROI SE KAROTSIA

• Σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2020 θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για την κοινωνική ένταξη, διευκόλυνση και προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος επεσήμανε την καθυστέρηση της Ελλάδας να εφαρμόσει την σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
«Για την κυβέρνηση είναι υψίστης σημασίας η υλοποίηση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με συγκεκριμένες ενέργειες, το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει για την ενσωμάτωση όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οδηγιών που αφορούν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας.

Οδικός χάρτης…
Ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου Οργάνου των ατόμων με αναπηρία, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα. Μάλιστα έχει ήδη καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης με σημαντικές δράσεις, σύμφωνα με τον οποίο:
- Εντός του Φεβρουαρίου θα γίνει από όλα τα αρμόδια υπουργεία χαρτογράφηση όλων των φορέων που ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία, για να σταματήσει η πολυδιάσπαση. Ήδη από τον Ιανουάριο έχει συγκροτηθεί Ειδική Τεχνική Επιτροπή με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τα οποία έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
- Εντός του Μαρτίου θα οριστούν οι φορείς και τα πρόσωπα που θα λειτουργούν ως μέσα επικοινωνίας με τα άτομα με αναπηρία, ενώ θα οριστούν κατά προτεραιότητα οι γενικοί γραμματείς.
- Μέσα στο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ουσιαστικά θα συνιστά το διαλειτουργικό μέσο για όλα τα υπουργεία.
- Εντός Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή η συνολική νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει τη συγκρότηση Εθνικής Αρχής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και θα ενσωματώνει όλες τις συστάσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.