Ψηλά στην «ατζέντα» της ΕΛ.ΑΣ. και η πάταξη της μικροεγκληματικότητας

on .

PERIPOLIKO

• Δεν είναι μόνο οι υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών που απασχολούν έντονα τις Διωκτικές Αρχές της Ηπείρου, μιας και η περιοχή μας, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί πραγματικό «σταυροδρόμι» παρανόμων. 
Ψηλά στην ατζέντα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται και η καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας, στην οποία ιδιαίτερα στάθηκε και ο ίδιος ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα. Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί συχνά στοχευμένες επιχειρήσεις, με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή παραβατικών συμπεριφορών.

Σε 13 καταστήματα 
Μια τέτοια έγινε το διήμερο 10 και 11 Φεβρουαρίου από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων σε καταστήματα εμπορίας κυνηγετικών ειδών στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέχθησαν 13 καταστήματα και συνελήφθησαν 4 ιδιοκτήτες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. 
Συνολικά κατασχέθηκαν 10.711 φυσίγγια κυνηγετικών όπλων, διαφόρων διαμετρημάτων, που δεν έφεραν την προβλεπόμενη από το νόμο σήμανση αναγνωριστικού αριθμού παρτίδας (LOT).
Παρόμοιες δράσεις, αναφέρει η ΕΛΑΣ. θα συνεχιστούν από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου. 

Σε… πρώτο πλάνο τα ναρκωτικά!
Βέβαια, οι υποθέσεις ναρκωτικών δεν σταματούν να απασχολούν τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι σχεδόν καθημερινά εξιχνιάζουν το λιγότερο μία. 
Στην Πρέβεζα συνελήφθησαν ένας άνδρας και γυναίκα με την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης ηρωίνης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο άνδρας κρύβει στο σπίτι του και διακινεί ναρκωτικές ουσίες, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν, διότι όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα, κατείχε τα παρακάτω:
- ποσότητα ηρωίνης σε στέρεα μορφή, διαμερισμένη σε 14 κομμάτια (βραχάκια), συνολικού βάρους 18,7 γραμμαρίων,
- ποσότητα μεθαδόνης σε υγρή μορφή, βάρους 217 γραμμαρίων.
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του ελέγχου συνελήφθη και η γυναίκα διότι έριξε από το μπαλκόνι την ηρωίνη, προκειμένου να αποκρύψει τα πειστήρια.

Τους… έσκασαν 4.000 ευρώ!
Στο μεταξύ, καλά κρατούν και τα διάφορα κυκλώματα που εμπλέκονται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Δυο αλλοδαποί συνελήφθησαν στο 40ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, με την κατηγορία της μεταφοράς και διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα παράτυπων μεταναστών.
Κατά τον έλεγχο του Ι.Χ. που επέβαιναν οι δυο αλλοδαποί, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν παράνομα τρεις παράτυπους μετανάστες, με σκοπό να διευκολύνουν την έξοδό τους από τη χώρα, μέσω του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι οι παράτυποι μετανάστες είχαν καταβάλει στους διακινητές για τη μεταφορά τους και τη διευκόλυνση εξόδου τους από τη χώρα το χρηματικό ποσό των 4.100 ευρώ, ενώ μετά την άφιξή τους στο λιμάνι της Ιταλίας, θα κατέβαλαν επιπλέον χρηματικό ποσό. 
Κατασχέθηκαν: το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, το χρηματικό ποσό  των 100 ευρώ και 5 κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Έκλεβε συστηματικά συγγενή της!
Για πάνω από ένα χρόνο μια γυναίκα εξαπατούσε συστηματικά συγγενικό της πρόσωπο, από το οποίο αποσπούσε χρηματικά ποσά με κάρτα ανάληψης  μετρητών. Η δράση της έλαβε τέλος όταν συνελήφθη προχθές από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και σε βάρος σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα η κατηγορούμενη, κατά το χρονικό διάστημα από 22-01-2019 έως 11-02-2020, πραγματοποιούσε κατ’ εξακολούθηση με κάρτα ανάληψης μετρητών που αφαιρούσε από το σπίτι συγγενικού της προσώπου, αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών, αφαιρώντας συνολικά από τον λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 8.333,28 ευρώ.

Πωλούσαν «μαϊμού» καλλυντικά
Στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων συνελήφθησαν τρεις γυναίκες, για κατοχή και διάθεση απομιμητικών προϊόντων παρεμπορίου. Ειδικότερα, οι κατηγορούμενες κατελήφθησαν να κατέχουν και να διαθέτουν προς πώληση 84 είδη καλλυντικών, απομιμητικά προϊόντα γνωστών εταιρειών.