Ο αγώνας για ολοκλήρωση της Ιόνιας τώρα αρχίζει λένε απόδημοι Πωγωνίσιοι

on .

KAKABIA KALPAKI PINAKIDES

• Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, με τον αρχικό σχεδιασμό (ως ένας κλειστός και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα), δηλώνουν οι απόδημοι Πωγωνίσιοι.
Αυτό τονίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τον Πρόεδρό της Γρηγ. Άρμπυρο να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους για την πορεία του έργου, μετά από ενημερωτική συνάντηση που είχε και ο ίδιος με τον βουλευτή Ιωαννίνων, πρ. Υφυπ. Δημοσίων Έργων Στ. Καλογιάννη.
Αφού διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, αποφασίστηκε να επιδιώξει η Ομοσπονδία σειρά συναντήσεων με τα αρμόδια για το έργο Υπουργεία, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Δήμαρχο Πωγωνίου και βουλευτές των Ιωαννίνων και ανάλογα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, η δράση των Πωγωνησίων θα κλιμακωθεί.
«Το Πωγώνι των θυσιών και των μεγάλων αγώνων, που έδωσε στο Έθνος πολιτισμό, ιδρώτα και αίμα και αφού ακρωτηριάσθηκε και αποδεκατίστηκε τη δεκαετία 1940-1949, απαιτεί να μη το αγνοεί κανείς. Η μητέρα Ελλάδα του το οφείλει και περιμένουμε τη δικαίωση. Όχι άλλος εμπαιγμός, όχι άλλη αναβολή. Ή τώρα ή ποτέ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία διατυπώνονται και οι «κόκκινες» γραμμές για το επίμαχο αυτό θέμα: 
- Ο άξονας Γιάννενα - Κακαβιά, επειδή αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνια Οδού, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο ώριμο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων τμήμα Γιάννενα - Καλπάκι. Να εξαντληθούν από την Κυβέρνηση όλες οι δυνατότητες που της δίνει η Ευρωπαϊκή και η Εθνική Νομοθεσία για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Όχι άλλη καθυστέρηση.
- Η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αμέσως τη μελέτη για το υπόλοιπο μέχρι την Κακαβιά τμήμα για να προχωρήσουν άμεσα οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νόμο.
- Όλοι οι φορείς και οι Ηπειρωτικές οργανώσεις της αποδημίας, που δεν ενεργοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, καλούνται σε δράση και συντονισμό με τις ενέργειες της Ομοσπονδίας.
- Σίγουρα η ολοκλήρωση του έργου έως την Κακαβιά μπορεί να γίνει με επέκταση της παραχώρησης που πρόσφατα σταμάτησε στον άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο άξονας Γιάννενα-Κακαβιά αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, γι’ αυτό η Ομοσπονδία απαιτεί να ολοκληρωθεί.